Ajan­kohtai­sta

Matkailu epidemia-alueille kasvattaa koronavirustartuntojen riskiä Suomessa

THL korostaa, että omaehtoinen karanteeni on yksi tärkeimmistä keinoista ehkäistä tartuntojen leviämistä Suomessa.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1
ADOBE/AOP

Kahden viikon omaehtoisen karanteenin perusajatuksena on muiden muassa, että koronavirustartunnan itämisaika on pisimmillään 14 vuorokautta ja tartuttavuus alkaa noin kaksi vuorokautta ennen oireita. Henkilön tulee välttää kontakteja muihin ihmisiin mahdollisimman paljon. Työssäkäynti ja muu välttämätön toiminta ovat kuitenkin mahdollisia.

– Suomalaisia tai Suomessa asuvia matkustaa myös sellaisiin maihin, joiden epidemiatilanne on meitä huonompi. Oleskelu tällaisessa maassa lisää riskiä koronavirustartunnalle verrattuna riskiin Suomessa, kertoo THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava tiedotteen mukaan.

Lue myös

Tämä lisää riskiä tartuntojen kasvulle Suomessa matkailijoiden palatessa takaisin. Näistä korkeamman tartuntariskin maista tuleville matkailijoille annetaan rajatarkastuksen yhteydessä THL:n ja STM:n laatima ohje siitä, miten vähennetään riskiä koronavirustartunnoille Suomessa. Sama ohje suosittaa omaehtoista 14 vuorokauden pituista karanteenia. Omaehtoinen karanteeni on yksi tärkeimmistä keinoista ehkäistä tartuntojen leviämistä Suomessa.

– Tiedossamme on Suomessa todettuja tartuntatapauksia, jotka ovat todennäköisesti peräisin Balkanin alueelta. Esimerkiksi Espanja on myös suomalaisten matkailijoiden suosiossa. Tautitilanteen vuoksi alueelle matkustaminen ei ole suositeltavaa, Jalava toteaa tiedotteessa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030