Melioidoosi saattaa yllättää Thaimaan-turistin
Talven kaukomatkat suuntautuvat usein trooppisille alueille, joista tuliaisina saattaa olla muutakin kuin paikallisia käsitöitä. Tuttujen infektioiden lisäksi Suomessa on tavattu jonkin verran melioidoositapauksia.
Kynnelle kykenevät taittavat kaamoksen selän lähtemällä kaukomatkalle. Matkat suuntautuvat usein trooppisille alueille, joista tuliaisina saattaa olla muutakin kuin paikallisia käsitöitä. Tuttujen malarian, denguekuumeen ja suolistoinfektioiden lisäksi Suomessa on tavattu useampia melioidoositapauksia.
- Melioidoosi on bakteerin aiheuttama kuumetauti, joka voi olla vakava ja vaikeahoitoinen. Sitä tavataan pääasiassa Aasiassa ja Australiassa, osastonlääkäri Heli Siikamäki HYKS:n infektiosairauksien klinikalta kertoo.
Matka-anamneesi on lääkärin perustyökalu muun muassa epäselvän kuumeilun syyn selvittämisessä. Siikamäki muistuttaa, että myös tuore HIV-infektio saattaa oireilla äkillisenä kuumeena.
- Malarian ja vakavan bakteeri-infektion poissulkeminen on syytä tehdä heti niiden vaarallisuuden takia, mutta myös HIV:n tutkiminen on hyvä muistaa. Influenssatartunta on matkoilla tällä hetkellä hyvin mahdollinen, sitä testataankin nyt varmasti melko herkästi. Hengitystieinfektiot ovat normaalioloissakin turistiripulin jälkeen matkailijan tavallisimpia infektioita.
Kaukomaille matkaavia Siikamäki opastaa muutamalla muistisäännöllä.
- Kannattaa välttää kaikkia eläimiä, pieniä ja isompia. Hyttysiltä kannattaa suojautua ja koirien tai apinoiden koskettelua välttää. Vanhat ruokaan liittyvät ohjeet pätevät yhä. Lisäksi muistuttaisin matkavakuutuksesta, sen avulla pääsee tarvittaessa asianmukaiseen hoitoon paikan päällä ja saa kuljetuksen koti-Suomeen.
Laukkujaan pakkailevien on siis hyvä muistaa hyttysmyrkky, aurinkovoide, käsihuuhde ja kondomit.
Suolistoinfektio
Malariariski on suurin trooppisessa Afrikassa, jossa taudin estolääkitys on välttämätön. Afrikka ei ole suomalaisturistin ykköskohde, mutta kiehtoo kyllä: viime vuonna 14 suomalaista sairastui Gambian-matkallaan malariaan, eikä kellään heistä ollut tehokasta estolääkitystä. Malaria on vaarallisimmillaan tappava tauti.
Thaimaassa ja muualla Kaakkois-Aasiassa esiintyy hyttysten levittämää denguekuumetta, jota tavataan myös muissa suomalaisten kaukomatkaajien suosimissa kohteissa, kuten Intiassa, Brasiliassa ja Kap Verdellä. Siltä voi suojautua vain suojautumalla hyönteisten pistoilta.
Ripulitaudit ovat yleisin turistivaiva. Suolistoinfektiot ovat yleisiä Intian-tuliaisia, joukossa on paljon fluorokinoloneille resistenttejä kampylobakteeri-infektioita. Myös lavantauti ja salmonellan aiheuttama suolistotulehdus saattavat iskeä siellä lomailevaan.
Malarian estolääkityksen tarve ja tarvittavat rokotukset on listattu Matkailijan terveysoppaan maaluettelossa THL:n sivuilla.
Jaana Ahlblad
kuva Pixmac