Ajan­kohtai­sta

Merkittävä ­
it-tunnustus Savonlinnaan

Kansainvälinen tunnustus myönnettiin suomalais­sairaalalle ensimmäistä kertaa.­ ­Euroopassa samalle tasolle on yltänyt 15 sairaalaa.

Kuvio 1
http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_npeukut.jpg

Savonlinnan keskussairaala on saanut merkittävän kansainvälisen tunnustuksen tietojärjestelmien kehittämistyöstään. Voittoa tavoittelematon yhdys­valtalainen HIMSS (Healthcare Information and Management Systems Society) -järjestö arvioi sairaalan potilastieto­järjestelmän tasolle 6 seitsenportaisella arvosteluastei­kollaan.

Tunnustus myönnettiin suomalais­sairaalalle ensimmäistä kertaa.­ ­Euroopassa samalle tasolle on yltänyt 15 sairaalaa.

– Olemme saaneet tietojärjestelmät vastaamaan työprosesseja, palkinto tuli siitä, Itä-Suomen sairaanhoitopiirin tietohallintopäällikkö Ari Pätsi sanoo.

Hän kertoo taustalla olevan pitkä­jänteisen työn, jonka merkityksen sairaalan henkilökunta ja sairaanhoitopiirin johto ovat alusta pitäen ymmärtäneet.

– Järjestelmiin on investoitu kohtuulliset 9 miljoonaa euroa kymmenessä vuodessa ja kaikki sen osat ovat yleisesti käytössä olevia elementtejä, Pätsi taustoittaa.

Päivystystoiminnan ylilääkäri Tuija Kallio kertoo keskussairaalan tieto­järjestelmien toimivan kliinikon työssä moitteettomasti ja käyttäjän tarpeisiin vastaten.

– Kaikki tarvitsemani sovellukset ovat käytössä yhdellä kirjautumisella. En aina edes tiedä, mitä yli 400 ohjelmasta kulloinkin käytän. Yhteispäivystyksessä näemme tietokannasta potilaan kaikki tiedot yhdellä kertaa ja voimme myös kirjata uutta tietoa.

HIMSS-arvioinnin korkeimmalle tasolle ovat Euroopassa yltäneet kaksi ”paperitonta” sairaalaa, Espanjassa ja Saksassa. Ari Pätsin mukaan Savonlinna tavoittelee huipputasoa ensi keväästä alkaen, kun Effican lääkitysosio uudistuu.

Jaana Ahlblad
kuva: PantherMedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030