Ajan­kohtai­sta

MERS ryvästynyt Lähi-idän sairaaloissa

WHO on huolissaan MERS-tilanteesta Lähi-idässä, jossa on ilmaantunut useita ryvästymiä terveydenhuollon toimpisteissä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_maapallo.jpg

Maailman terveysjärjestö WHO on tarjoutunut lähettämään Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin asiantuntijoita tutkimaan MERS-virustartuntojen mahdollisia lähteitä ja kulkeutumisreittejä.

MERS (Middle East respiratory syndrome coronavirus, MERS-CoV) poikkeaa muista koronaviruksista perimältään, mutta myös taudinkuva voi olla poikkeuksellisen raju.

Vaikka varmistettuja MERS-tartuntoja on maailmalla todettu vasta 253, tautiin kuolleita on jo 93. Yleensä lievänä yleishengitysinfektiona ilmenevä tauti voi edetä nopeasti vakavaksi hengitysvajaustilaksi.

Erityisen huolestuttavaa on myös se, että tartuntoja on ryvästynyt terveydenhuollon piirissä.

– Tartunnan saaneiden joukossa on sekä terveydenhuollon henkilökuntaa että esimerkiksi sairaaloissa potilaina olleita. Nyt olisi tärkeä selvittää, mitä riskitilanteita terveydenhuollon kontakteihin mahdollisesti liittyy, toteaa Tartuntatautiseurannan ja -torjunnan osastojohtaja, tutkimusprofessori Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Tiettävästi valta-osalla tautiin kuolleista on ollut jokin heikentävä perussairaus.

Kaikki tartunnat saatu Lähi-idässä

Salmisen mukaan kaikki todetut tartunnat on saatu Lähi-idän maissa oleskelun aikana, vaikka varsinaisia tautitapauksia on havaittu monissa maissa. Virus ei siis ole ainakaan vielä lähtenyt kiertelemään maapalloa.

Suomessakin virusmäärityksiä on tehty muutamia, mutta todettuja MERS-tapauksia meillä ei ole löydetty.

– Mehän emme tiedä, kuinka yleinen MERS on Lähi-idän maissa, koska sielläkin sitä on alettu etsiä vasta muutaman viime vuoden aikana. Kyse voi olla siis melko yleisestä taudista, jota löytyy sitä enemmän, mitä enemmän tutkitaan, Salminen huomauttaa.

Tänä talvena on saatu kaksi ensimmäistä tieteellistä julkaisua, joiden mukaan kyseessä on mitä todennäköisimmin zoonoosi eli eläimestä, tässä tapauksessa kamelista, ihmiseen tarttunut tauti.

Mika Salminen kertoo, että toistaiseksi viranomaiset antavat vain yleisiä suojautumisohjeita Lähi-itään matkaaville. Tartuntaa voi parhaiten välttää hyvän käsihygienian avulla sekä välttämällä läheistä kontaktia sairaisiin eläimiin ja eläinten eritteisiin. Mitään syytä välttää sairaaloitakaan ei ole, sillä terveydenhuollon taso on useimmissa maissa hyvä.

Ulla Järvi

Kuva: Penthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030