Ajan­kohtai­sta

Metadonia yhä useammin huumekuolemissa

Erilaisia lääkkeenä käytettäviä opioideja löytyi oikeuslääketieteellisissä ruumiinavauksissa tutkittujen 142 vainajan joukosta peräti 95 kuolleelta.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/huume_by_Maxi_Pixmac.jpg

Laittomat huumeet ja lailliset lääkkeet sekä alkoholi, siinä tyypillisen huumekuoleman taustalla oleva ”tappava kocktail”.

Huumekuolemista puhutaan helposti vain yliannostuskuolemana, jonka on aiheuttanut yksittäinen laiton huume. Oikeuslääketieteellisissä ruumiinavauksissa huumekuolemaksi luokitellulta vainajalta löydetään kuitenkin yleensä kymmenkunta erilaista ainetta elimistöstä.

Voimakkaimmin ovat lisääntyneet metadonin aiheuttamat kuolemat. Erilaisia lääkkeenä käytettäviä opioideja löytyi tutkittujen 142 vainajan joukosta peräti 95 kuolleelta.

– Niin ehkäisevässä päihdetyössä kuin kansalaiskeskustelussakin kannattaisi kiinnittää erityishuomiota alkoholin, bentsodiatsepiinien ja muiden laillisten ja laittomien aineiden sekakäytön riskeihin, toteaa huumekuolemien taustaa tutkinut Pekka Hakkarainen.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen Päihteet ja riippuvuus -osaston johtajana työskentelevä Hakkarainen toivoo uusimpien tutkimustulosten herättävän myös pohtimaan lääkemääräyskäytäntöjä sekä alkoholipolitiikan ohjauskeinoja. Hän esitteli huumekuolemien taustatutkimuksia A-klinikkasäätiön päihdetiedotusseminaarissa viime viikolla.

Meillä kuollaan poikkeuksellisen nuorina

Suurimman ikäryhmän kuolemantapausten joukossa muodostavat nuoret aikuiset, 20–24-vuotiaat. Kun tutkija Mikko Piispa selvitti heidän taustatietojaan, hän havaitsi jo melko pitkälle kehittynyttä narkomaniaa, mutta myös runsasta itselääkintää, joka liittyi todennäköisesti mielenterveysongelmiin.

Lääkärilehden tämän viikon numerossa (37) julkaistussa artikkelissaan varsinaissuomalaiset lääkärit, Antti Mikkonen, Virva Rantala ja Simo Saarijärvi pohtivat nuorten huumeriippuvuutta ja opioidikorvaushoidon tarvetta. Aihe on sekä kiistanalainen että vielä vähän tutkittu.

Artikkelissaan kirjoittajat toteavat Suomessa huumeisiin kuolleiden olevan muihin Pohjoismaihin verrattuna huomattavasti nuorempia. Meillä nuorimmat ovat vasta 15-vuotiaita. Mikko Piispan tutkimuksen mukaan näin nuorten kuolemat ovat yleensä sekoilun ja kokemattomuuden tulosta.

Ulla Järvi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030