1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Metformiinista voi olla myös syöpälääkkeeksi
Ajan­kohtai­sta

Metformiinista voi olla myös syöpälääkkeeksi

Metformiinia käyttävillä diabetespotilailla on pienempi vaara sairastua ja kuolla rintasyöpään kuin terveillä tai tätä käyttämättömillä diabeetikoilla.

Metformiinista voi olla myös syöpälääkkeeksi Kuva 1 / 1

Metformiinia käyttävillä diabetespotilailla on pienempi vaara sairastua ja kuolla rintasyöpään kuin terveillä tai tätä käyttämättömillä diabeetikoilla, osoittavat uusimmat tutkimustulokset. Metformiini ehkäisee myös paksusuolen syöpää sekä haima-, maksa- ja keuhkosyöpää.

Metformiini on yleisessä käytössä oleva diabeteslääke, joka laskee paastoverensokeritasoa viidenneksellä. Siitä on vähän haittavaikutuksia sekä potilaalle että kukkarolle.

Metformiinin syöpää ehkäisevistä vaikutuksista puhui kanadalainen Pamela Goodwin St. Gallenin eurooppalaisessa rintasyöpäkokouksessa viime viikolla.

Vaikutus kohdistuu kahdella tavalla

Miksi tämä vanha diabeteslääke sitten vaikuttaa rintasyöpään? Diabetekseen ja lihavuuteen liittyy suurentunut rintasyöpävaara. Korkeiden insuliinitasojen on osoitettu huonontavan myös rintasyövän ennustetta. Rintasyöpäkasvaimessa on runsaasti insuliinireseptoreja, jotka hybridisoituvat insuliinikasvutekijä IGF1R:n kanssa. Insuliini aktivoi näitä hybridejä ja stimuloi solunjakautumista.

Metformiini laskee paastoverensokeritasoa 22 % myös rintasyöpäpotilailla, jolla ei ole diabetesta. Se on epätavallinen syöpälääke siinä mielessä, että sen syöpää estävät vaikutukset välittyvät sekä insuliininerityksen vähenemisen kautta että myös siitä riippumattomalla mekanismilla. Ne kohdistuvat sekä kasvaimeen että isäntään.

Metformiinin insuliinista riippumattomat vaikutukset liittyvät solunjakautumisen ja proteiinisynteesin vähentämiseen. Tuorein tutkimustieto viittaa siihen, että metformiini ehkäisee myös aromataasiaktiviteettia, mikä puolestaan laskee estrogeenitasoa. Metformiini voi muuttaa solunjakautumista ohjaavia geenejä ja vähentää HER-2:n ilmentymistä sekä vaikuttaa kantasoluihin.

Meneillään olevat tutkimukset selvittävät metformiinin asemaa syövän hoidossa. Niissä lääkettä käytetään joko yhdistettynä muuhun syövän hoitoon tai erikseen. Joissakin rintasyöpätutkimuksissa sitä annetaan ennen leikkausta ja näin saadaan selville sen molekyylitason vaikutuksia, joista on jo nähty kasvaimen soluproliferaation väheneminen.

Toistaiseksi tulokset kuitenkin perustuvat havainnoiviin tutkimuksiin. Vasta satunnaistetut lumekontrolloidut tutkimukset osoittavat metformiinin paikan syövän ehkäisyssä ja hoidossa.

Päivi Hietanen
Kuva: Panthermedia

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Uusia verkkouutisia on luvassa taas 29. heinäkuuta alkaen.

Tieteessä
Hoida oikein pistiäisallergiaa

Hoidon kulmakiviä ovat mahdollisen anafylaksian asianmukainen hoito sekä siedätyshoidon tarpeen arvio.

Maailmassa
Löylyä!

Sauna on Olli Savolalle paikka, jossa ihminen irtautuu materiasta.

Ajassa
Virheistä pitää puhua

Jani Monosen mielestä virheiden myöntäminen ja niistä oppiminen tulee helpommaksi, kun kokemus lisääntyy.

Ajassa
Väitöskirjapalkinto maailman yleisimmän maksasairauden tutkijalle

Panu ­Luukkosen ­väitöskirjan aineisto oli laadukas ja menetelmät innovatiivisia.

Ajassa
Vapaaehtoistyökin vaatii potilasvakuutuksen

Lääkäriliiton ryhmäpotilasvakuutus kattaa tietyin ehdoin myös pienimuotoisen vapaaehtoistyön.