Ajan­kohtai­sta 32/1995 vsk 50 s. 3479

Mielisairaaloidenhoitomaksuja pienennettävä

Mielisairaaloiden hoitomaksuja on pikaisesti alennettava Suomessa, vaatii pohjoismaisten psykiatristen potilasjärjestöjen yhteistyöelimen, NFSMH:n, hallitus. Suomessa psykiatrisen potilaan hoitomaksut ovat kuukaudessa usein suuremmat kuin potilaan eläke.

Tilanne on selvästi heikompi kuin muissa Pohjoismaissa: kansaneläke on noin 2 500 kuukaudessa mutta sairaalamaksut noin 3 750 markkaa kuukaudessa. Norjassa, Tanskassa ja Färsaarilla mielisairaanhoidosta taas ei peritä maksuja lainkaan, ja Ruotsissa maksu on noin 50 markkaa vuorokaudelta.

Lue myös

Ongelmia aiheuttaa nimenomaan alle kolme kuukautta kestävä akuuttihoito, jossa hoitomaksu on enimmillään 125 markkaa vuorokaudelta. Kellokosken, Hattelmalan ja Pitkäniemen sairaaloissa tehtyjen selvitysten mukaan reilusti yli puolet akuuttiosastoille sisään otetuista potilaista joutuu turvautumaan toimeentulotukeen suoriutuakseen sairaalamaksuista.

- Näppituntumalla voi sanoa, että vain noin viidennes eteläsuomalaisista akuuttipotilaista pystyy huolehtimaan hoitomaksuistaan ongelmitta, arvioi johtava sosiaalityöntekijä Jyrki Salo Kellokosken sairaalasta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030