1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Mikä korvaa poistuvan valmisteen?
Ajan­kohtai­sta 33/2019 vsk 74 s. 1721

Mikä korvaa poistuvan valmisteen?

Mikä korvaa  poistuvan valmisteen? Kuva 1 / 1

Terveyskeskuslääkäreitä on mietityttänyt, miten pitäisi toimia, kun Asasantin Retard -valmiste on poistumassa eikä apteekin mukaan uutta ole tulossa. Boehringer Ingelheim on ilmoittanut, että kyseisten valmisteiden tuotanto on maailmanlaajuisesti päättynyt.

Suomessa lääkettä on vielä varastossa arviolta marraskuun 2019 alkuun, ja sitä toimitetaan apteekkeihin niin kauan kuin varastoa riittää. Tuotanto päättyi, koska useita korvaavia geneerisiä valmisteita on tullut markkinoille muualla maailmassa.

Mikä valmiste olisi sopiva Asasantin Retardin tilalle, Fimean ylilääkäri Aino Pennanen?

– Asasantin Retardin rinnakkaisvalmisteen Orisantinin tulo markkinoille vaihtokelpoisena peruskorvattuna rinnakkaisvalmisteena olisi kaikkien osapuolten kannalta järkevin ratkaisu. Tuolloin asiasta ei aiheutuisi lisätöitä lääkäreille tai apteekeille eikä huolta potilaille.

– Orisantinilla on voimassa oleva myyntilupa, mutta lääke ei ole tällä hetkellä kaupan. Se on aiemmin ollut Suomessa myynnissä, ja se oli tuolloin Kela-korvattava valmiste.

Miten lääkäreiden tulisi nyt toimia?

– Fimea ei ota kantaa hoito-ohjeisiin, vaan näiden suhteen kannattaa kääntyä esimerkiksi Suomen Neurologisen Yhdistyksen puoleen.

Lue myös

Käypä hoito -suosituksen mukaan aivoinfarktin ja TIA:n sekundaaripreventiossa voidaan käyttää ASA ja dipyridamoli -yhdistelmävalmisteen sijaan klopidogreelia, ASA:a, dipyridamolia tai ASA:n ja ADP-reseptorin salpaajan yhdistelmää ottaen huomioon potilaan muut sairaudet ja lääkkeistä aiheutuvat haittavaikutukset.

Tämä edellyttää potilaskohtaista arviota siitä, mikä lääke sopii kullekin potilaalle parhaiten.

Miten paljon Asasantin Retardia käytetään?

– Vuonna 2018 Asasantin Retardista sai Kelan 40 prosentin peruskorvausta 31 756 henkilöä.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen
ulla.toikkanen@laakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Kun aika on – näin lopetat vastaanoton

Lääkäri ei voi lopettaa vastaanottoaan noin vaan.

Tieteessä
Lääkkeiden riskinjakosopimuksille on selvä tarve

Sairaaloiden ja lääkeyritysten sopimukset ovat yleistyneet Suomessakin.

Ajassa
Mihin yleislääkäripäivystäjää tarvitaan yöllä?

Ei pidä lähteä lääkärin ammattiin, jos ajattelee, että tehdään virkamiestyötä virka-aikana päiväsaikaan, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen.

Liitossa
Laatupalkinnosta kilpailee kolme finalistia

Yksi finalisteista on Heinola, jossa on kehitetty vanhuspalveluiden lääkäritoimintaa – kuvassa ovat johtava ylilääkäri Kirsi Timonen sekä geriatrian erikoislääkärit Pirjo Peltomäki ja Markus Peltonen.

Tiedepääkirjoitus
Parkinsonin tauti – uraatistako apua?

Uraattitason nostaminen farmakologisesti voisi hidastaa sekä motoristen että kognitiivisten oireiden etenemistä, kirjoittaa Tua Annanmäki.

Ajassa
Mukana porukassa

– Johtoryhmässä on päässyt tutustumaan työyhteisöön laajemmin, kertoo erikoistuva lääkäri Joel Holmen.