1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Mikrohedelmöitys lisää kehityshäiriöiden riskiä
Ajan­kohtai­sta

Mikrohedelmöitys lisää kehityshäiriöiden riskiä

Laajassa australialaistutkimuksessa selvitettiin hedelmöityshoitojen vaikutusta sikiön ja lapsen kehitykseen. Tutkimuksen mukaan mikroinjektiolla alkunsa saaneista lapsista lähes 10 % oli jokin kehityshäiriö.

Mikrohedelmöitys lisää kehityshäiriöiden riskiä Kuva 1 / 1

Laajassa australialaistutkimuksessa selvitettiin eri hedelmöityshoitojen vaikutusta sikiön ja lapsen kehitykseen. Tutkimuksen mukaan mikroinjektiolla alkunsa saaneista lapsista lähes 10 % oli jokin kehityshäiriö, kuten synnynnäinen sydänvika tai CP-vamma.

Tutkimuksessa verrattiin mikroinjektiota (ICSI) ja koeputkihedelmöitystä (IVF) spontaanisti alkunsa saaneisiin raskauksiin. Tutkimuksessa selvitettiin myös alkion pakastamisen vaikutusta kehityshäiriöihin.

Tutkijat kävivät läpi tiedot yli 300 000 synnytyksestä, joista 6 163 oli saanut alkunsa hedelmöityshoidoilla. Yhteensä noin 18 000 lapsella havaittiin kehityshäiriö.

Hedelmöityshoitojen yhteys kehityshäiriöihin on ollut tiedossa jo aiemmin. Tämän tutkimuksen mukaan hedelmöityshoidoilla alkunsa saaneista lapsista 8,3 %:lla oli kehityshäiriö, kun spontaanisti alkunsa saaneissa raskauksissa kehityshäiriö oli 5,8 %:lla.

Tutkimuksessa saatiin uutta tietoa eri hedelmöitysmenetelmien vaikutuksista. Koeputkihedelmöityksellä alkunsa saaneista 7,2 %:lla oli kehityshäiriö, mikroinjektiossa vastaava osuus oli 9,9 %.

Tutkijoiden mukaan myös aiemmat hedelmöityshoidot lisäsivät kehityshäiriöiden riskiä, vaikka raskaus olisi alkanut ilman hedelmöityshoitoja. Kun muut syyt, kuten äidin ikä ja tupakointi, otettiin huomioon, koeputkihedelmöityksen ei todettu lisäävän kehityshäiriöiden riskiä. Sen sijaan mikroinjektion yhteys kehityshäiriöihin pysyi merkitsevänä.

Alkioiden pakastaminen vähensi kehityshäiriöiden riskiä. Tutkijat arvioivat, että syy voi olla siinä, että heikoimmat alkiot eivät kestä pakastusta.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä.

Hertta Vierula Kuva: Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Magneettikuvauksella ohjattu sädehoito käyttöön Husin Syöpäkeskuksessa

Uuden teknologian avulla sädehoitoa voidaan antaa aikaisempaa pienemmin marginaalein.

Ajassa
Koronan sairastanut ei tarvitse kiireellä toista rokotetta

Matkustamisen vuoksi toisen rokotteen voi silti joutua ottamaan.

Ajassa
Etätyöt paransivat monien unta

Muutoksia näkyi myös alkoholinkäytössä, ravinnossa ja liikkumisessa.

Ajassa
Maskipakko muuttuu suositukseksi Helsingin seudun joukkoliikenteessä

THL:n riskitaulukossa tartunnan riski on arvioitu kaupunkijoukkoliikenteessä matalaksi.

Ajassa
Eino Solje on Vuoden nuori kliininen tutkija

Palkintolautakunnan mukaan Solje on aktiivinen ja menestynyt tutkija ja kansainvälisesti verkostoitunut oman alansa vaikuttaja.