Miksi puhelintyötä mitataan minuuteissa?
Takapäivystäjän täytyy puhelimeen vastatessaan muistaa katsoa kelloa.
Miksi kirjaaminen on näin tarkkaa, neuvottelupäällikkö Heikki Pärnänen Lääkäriliitosta?
– Taustalla on Lääkärisopimukseen kirjattu puhelinkonsultaation korvausmääräysten muutos. Puheluiden kellonaika ja kesto on pitänyt kirjata aiemminkin, mutta koska konsultaation kesto ei ollut korvausperuste, niin käytännössä sitä ei juurikaan kirjattu.
Miksi korvauskäytäntö uudistettiin?
– Halusimme selkeyttää epäselviä korvausmenettelyjä ja tasa-arvoistaa kotona tehtävää työtä. Nyt puhelinkonsultaatiota antava takapäivystäjä saa työstään samanlaisen aktiivityön korvauksen kuin sairaalan tiloissa työskentelevä kollega. Käytäntö auttaa myös työnantajaa, jonka on tarkkailtava työaikojen pysymistä lainsäädännön määrittämissä rajoissa.
Onko sähköisten lippulappusten täyttö paras tapa hoitaa korvausasia?
– Toimintayksiköt voivat itse päättää, millä tavoin tieto kerätään, esimerkiksi kuinka paljon käytetään automaatiota. Mikään ei estä esimerkiksi ohjelmoimasta järjestelmään puhelinkonsultaation oletuskestoa ja kirjata ylös vain poikkeamat siitä. On syytä pyrkiä mahdollisimman yksinkertaiseen systeemiin.
Voisiko yhden toimipisteen kaikille päivystäjille maksaa saman keskimääräisen korvauksen?
– Korvausjärjestelmä perustuu aikaan, ja keskimääräinen korvaus on oikeudenmukainen vain keskimääräisessä tilanteessa. Puhelinkonsultaatioiden kesto vaihtee yksiköiden ja yksilöiden kesken muutamasta minuutista yli tuntiin. Jos joku käyttää työhön tunnin, hän saa tunnista korvauksen. Nopeammin ja tehokkaammin työnsä tekevä pääsee nopeammin takaisin nukkumaan. Pääasia, että järjestelmä pyrkii oikeudenmukaisuuteen.
Jaana Ahlblad
kuva: Pixmac