1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Miltä influenssarokotteiden teho vaikuttaa?
Ajan­kohtai­sta 41/2021 vsk 76 s. 2286

Miltä influenssarokotteiden teho vaikuttaa?

Miltä influenssarokotteiden  teho vaikuttaa? Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Influenssakausi on ovella, ja rokotukset alkavat pian. Millaisilla influenssarokotteilla suomalaiset rokotetaan, ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta?

– Rokotteessa molemmat A-virukset on muutettu, B-virukset ovat pysyneet samoina. Maailman terveysjärjestö WHO määritteli rokotteissa käytettävät antigeenit helmikuussa. Vielä ei tiedetä, mitkä influenssavirukset lähtevät kiertämään, kun yhteiskunta avautuu.

Kuinka paljon Suomeen on tulossa influenssarokotteita?

– Olemme hankkineet yhteensä kaksi miljoonaa annosta. Niistä 118 000 on nenäsumuterokotteita, joita tarjotaan 2–6-vuotiaille lapsille.

Mitä tiedetään tulevan talven influenssaviruksista ja rokotteiden tehosta, johtava asiantuntija Niina Ikonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta?

– On riski, ettei rokote ole aivan optimaalinen kaikkien influenssavirusten osalta. Osittain rokotevirukset vastaavat hyvin niitä viruksia, joita maailmalla kiertää.

Helmikuussa, kun pohjoisen pallonpuoliskon influenssarokote määriteltiin, influenssan löydösmäärät olivat koronarajoitusten vuoksi hyvin alhaisia. Yleensä kun päätös rokotteista tehdään, käytettävissä on paljon enemmän tietoa kiertävistä viruksista.

On vaikea sanoa, mikä ensi talven tilanne tulee olemaan. Rokote kannattaa silti ottaa. Se sisältää antigeenit neljää virusta vastaan, ja vaikkei se tarjoaisi aivan optimaalista suojaa, kuitenkin se antaa jonkinlaista ristisuojaa.

Mistä influenssaviruksista maailmalta on nyt havaintoja?

– Maailmalla on kiertänyt kolmea erilaista H3N2-virusta. Yksi näistä muistutti paljon tämänhetkistä rokotevirusta, mutta viime aikoina on saatu enemmän havaintoja viruksesta, joka ei vastaa rokotevirusta. H1N1-virukset vastaavat hyvin rokoteviruksia. B/Victoria-virusten osalta on tapahtunut enemmän muuntumista.

Mikä on Suomen influenssatilanne tällä hetkellä?

Lue myös

– Tänä syksynä ei ole ilmoitettu lainkaan influenssalöydöksiä tartuntatautirekisteriin. Viimeisen vuoden aikana löydöksiä on ollut 52 tapausta. Normaalisti määrä on viime vuosina vaihdellut 12000:n ja 38000:n välillä. Koronarajoitukset ovat purreet hyvin influenssaan ja muihin hengitystieviruksiin. Parin viime viikon aikana influenssalöydösmäärät ovat hieman lisääntyneet Euroopassa. Edelleen puhutaan alhaisista määristä.

Maailmalta tiedetään, että viime kaudella influenssan testausmäärät ovat olleet lähes samoissa lukemissa kuin aiemminkin, mutta silti löydösmäärät ovat olleet vähäisiä.

Kannattaako rokote ottaa heti kun sen saa, Hanna Nohynek?

– Vanhojen ihmisten ei kannata ottaa rokotetta kovin aikaisin, koska heillä suojateho hiipuu kauden loppua kohti. Marras-joulukuussa on hyvä aika ottaa rokote. Suoja syntyy muutaman viikon kuluessa. Sen sijaan terveydenhuollon ammattilaisten kannattaa ottaa rokote heti. Terveillä aikuisilla rokotteen suojateho kestää hyvänä kauemmin.

Kirjoittajat
Anne Seppanen
anne.seppanen@laakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Olli Vapalahti: Uudessa virusvariantissa on huolestuttavia piirteitä

Vielä ei voi päätellä, miten hyvin eteläisessä Afrikassa havaittu variantti leviää erilaisissa olosuhteissa.

Tiedepääkirjoitus
Eteisvärinää löytyy, jos sitä haetaan – mutta mikä on terveyshyöty?

Eteisvärinän seulonnan terveyshyödyt ovat vielä osoittamatta, kirjoittavat Mika Lehto ja Juhani Airaksinen.

Kolumni
Tunnustan

Taide selviää kaikesta, jopa somesta, vaikka fiktion voisi jo julistaa kuolleeksi, kirjoittaa Roope Sarvilinna.

Ajassa
THL kehottaa välttämään matkustamista eteläiseen Afrikkaan

Kyseessä on varotoimi uuden koronavirusvariantin varalta.

Tieteessä
Lupaavia lääke-ehdokkaita suolen mikrobiston suojaksi antibiooteilta

Tarkempi analyysi anti­bioottien tehosta suolistobakteereihin on tähän asti puuttunut.

Tieteessä
Hyödyttääkö geenimuutosten seulonta oireettomassa neutropeniassa?

Geenitutkimuksella yritettiin selvittää, onko tila oikeasti harmiton.