Ajan­kohtai­sta

Ministeri Risikko: rakenteiden uudistaminen myös lääkäreiden etu

Peruspalveluministeri Paula Risikon mukaan sosiaali- ja terveydenhuolto kaipaa perusteellista rakenteiden uudistamista.

Peruspalveluministeri Paula Risikon (kok) mukaan sosiaali- ja terveydenhuolto kaipaa perusteellista rakenteiden uudistamista. Muutos on tarpeen ennen kaikkea potilaiden mutta myös alalla työskentelevien vuoksi.

– Nykysysteemi on monin paikoin erittäin sekava, suoranainen hallintohimmeli. Samaan aikaan järjestelmän perusta on hyvin haavoittuva. Monen pienen kunnan terveyskeskuksessa johtava lääkäri pyörittää kovin yksin koko palettia.

– Työ on pakkotahtista, eikä kollegoiden tukeen ole mahdollisuuksia. Saankin tältä lääkärijoukolta jatkuvasti viestejä, että tulkaa apuun, keinot selviytyä ovat lopussa.

"Nykymeno ei voi jatkua"

Lääkkeeksi Risikko esittää niin kutsuttua sote-mallia. Siinä maa jakautuisi 40–60 sosiaali- ja terveysalueeseen. Ne järjestäisivät sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelut sekä valtaosan erityispalveluista.

Nykyiset sairaanhoitopiirit katoaisivat hallinnollisesti, vaikka niiden toiminnot säilyisivät. Osa käytetyimmistä erikoislääkäripalveluista olisi saatavilla suoraan terveyskeskuksista, ja keinotekoinen jako perus- ja erikoissairaanhoitoon häviäisi muutenkin.

– Paras ratkaisu sote-alueiksi olisivat riittävän isot ja vahvat kunnat. Olen kuitenkin sen verran realisti, etten odota tämän toteutuvan kuntaliitosten kautta. Käytännössä sote-alueita muodostaisivat siis isot kaupungit yksin ja pienemmät kunnat yhdessä.

Seuraavaksi ministeri Risikko kutsuu työryhmän arvioimaan sote-mallin toimivuutta. Lääkärikunnalta hän pyytää avointa suhtautumista aiheeseen.

– Toivon, ettei esitystä ammuta saman tien alas. Moni varmasti huokaa, että tämä on vain yksi lenkki lisää loputtomassa terveydenhuollon uudistusten ketjussa. Mutta mikään ei poista sitä tosiasiaa, ettei nykymeno voi jatkua.

Mari Vehmanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030