Ministeriön KASTE-ohjelma tahtoo sitouttaa lääkärit terveyskeskuksiin
Valtio tulee jakamaan tällä hallituskaudella noin 100 miljoonaa euroa erilaisiin kehittämishankkeisiin, joilla aiotaan nostaa suomalaisten terveys- ja sosiaalipalvelujen tasoa. Rahanjaolle pääsevät myös hankkeet, joissa pyritään ehkäisemään tiettyjen kansanosien syrjäytymistä.
- Ihmiset ovat varmasti jo aika kyllästyneitä hankkeisiin, joita on viime vuodet riittänyt, mutta nyt tullaan tekemään konkreettisia muutoksia ja parannuksia, vakuutti peruspalveluministeri
Paula Risikko
tiistaina sosiaali- ja terveysministeriön ennakkotiedotustilaisuudessa.- Ensimmäistä kertaa näillä ministeriön esittämillä kehittämistavoitteilla on todella koko kentän tuki. Olemme KASTE-ohjelman valmistelussa kiertäneet maakuntakierroksilla kysymässä palveluiden tuottajien, mutta myös kansalaisten kokemuksia ja näkemyksiä ongelmista ja niiden parantamisesta, Risikko hehkutti.
Joustoa ja rahaa
KASTE-ohjelman kunnianhimoisia päätavoitteita ovat kuntalaisten osallisuuden lisääminen, syrjäytymisen vähentäminen, väestön hyvinvoinnin ja terveyden lisääminen sekä terveyserojen kaventaminen.
- Hankerahojen lisäksi kunnille on tulossa vuosittain 21,1 miljoonan euron lisävaltionosuus, kertoi STM:n kansliapäällikkö
Kari Välimäki
.Erityisenä huolena ministeriössä on perusterveydenhuollon vetovoimaisuus ja henkilöstön saatavuus.
- Meillä on tulossa tästä vielä erillinen ohjelma, mutta jo nyt voin sanoa, että aiomme kolmikantayhteistyössä kehittää kannustinjärjestelmiä ja joustavia työaikajärjestelyitä, kertoi ministeri Paula Risikko.
Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioista vastaava johtaja
Jussi Merikallio
puolestaan lupasi, että "kaikki mahdolliset uudistuskeinot" otetaan käyttöön, jotta lääkäreiden kokema työn pakkotahtisuus hellittäisi ja heidän vaikutusmahdollisuutensa paranisivat.Kansliapäällikkö Kari Välimäki:
Kelan valitusten käsittelyä pakko lyhentää
Vammaisen lapsen kuntoutus voi viivästyä jopa kahdella vuodella, koska Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnan käsittelyajat ovat venyneet kohtuuttoman pitkiksi.
- Valitusten käsittelyaika on aivan liian pitkä! puuskahti sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö
Kari Välimäki
tiistaina ministeriön tiedotustilaisuuden päätteeksi.Muutoksenhakulautakunta käsittelee muun muassa Kelan ratkaisemia sairauspäivärahaa, vammaistukea, erityishoitorahaa ja lapsen hoitotukea koskevat valitukset.
Välimäki oli ottanut asian esille viime viikolla tavatessaan Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnan johtoa. Suurempaa julkisuutta asia sai tällä viikolla, kun Helsingin Sanomien yleisönosastokirjoituksessa kerrottiin erään perheen valituksen käsittelyn kestäneen lautakunnassa 16 kuukautta. Lisäksi päätöstä vielä "haudottiin" marraskuun puolivälistä asti ennen kuin se lähetettiin perheelle tammikuun alussa.
"Joidenkin sairauksien ja oireyhtymien kohdalla voi olla merkitystä sillä, pääseekö kuntoutukseen 8- vai 10-vuotiaana", totesi kirjoittaja.
Kyse ei ollut kirjoittajan mukaan poikkeustapauksesta, vaan normaalista käsittelyajasta. Seuraava valitusaste eli vakuutusoikeus on ilmoittanut keskimääräiseksi käsittelyajakseen 14 kuukautta.
KASTE-ohjelman terveysteesejä
- Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä suhteessa ikäryhmään kääntyy laskuun.
- Alkoholijuomien kokonaiskulutus vähenee vuoden 2003 tasolle.
- Ylipainoisten osuus työikäisistä palautuu vuosien 1998-2001 tasolle.
- Tupakoivien 16-18-vuotiaiden osuus vähenee viisi prosenttiyksikköä.
- Vanhusten ikävakioitu toimintakyky paranee.
- Koti- ja vapaa-ajan tapaturmakuolemat ja vakavat tapaturmat vähenevät 10 prosenttia.
- Asiakaspalautteessa havaittu tyytyväisyys palveluihin paranee.
- Terveydenhuollon hoitoon pääsyn aikarajat toteutuvat.
- Pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevia yli 75-vuotiaita enintään kolme prosenttia.
- Perusterveydenhuollon lääkäri- ja hammaslääkärivaje vähenee.
- Alueelliset erot erikoissairaanhoidon vaikuttavuudessa vähenevät.
Lisää tavoitteita ja koko KASTE-ohjelma: www.stm.fi