Lehti 30: Ajan­kohtai­sta 30/1998 vsk 53 s. 3406

Mistä apu halitoosiin?

Pahanhajuinen hengitys on ainakin ajoittaisena ilmiönä miljoonien ihmisten ongelma. Hengityksen raikastamiseen ostetaan runsaasti suuvesiä, mutta ne eivät korjaa tilannetta kuin korkeintaan muutamaksi tunniksi. Sitä paitsi alkoholia sisältävistä suuvesistä voi olla suoranaista haittaa etenkin suun kuivuudesta kärsiville, koska ne vielä pahentavat suun limakalvojen kuivumista, kertoo dosentti Sirkka Asikainen Suomen Hammaslääkärilehdessä (16/98).

Halitoosin syy löytyy useimmiten suusta, joskin sitä ilmenee myös yleissairauksien yhteydessä (esim. diabetes, maksa- ja munuaissairaudet, ruoansulatuskanavan sairaudet). Pahanhajuisia kaasuja syntyy suun gramnegatiivisten anaerobibakteerien hajottaessa rikkipitoisia valkuaisaineita; yhdeksi keinoksi ongelmaan esitetäänkin valkuaispitoisen ruoan, kuten maitotuotteiden ja lihan, käytön vähentämistä. Suun kuivuminen ja tupakointi aiheuttavat myös halitoosia.

Suun ja hengitysteiden tulehdukset ovat tavallisia halitoosin taustasyitä, ja tulehdusten hoito sekä suun ja hampaiden huolellinen puhdistus ovat tärkeimmät hoito- ja ehkäisytoimenpiteet. Lyhytaikaisesti voi käyttää bakteereja vähentävää klooriheksidiinisuuvettä.

Lue myös

Hyvin tavallista fysiologista halitoosia ilmenee esimerkiksi aamuisin tai muutaman tunnin syömättömyyden ja juomattomuuden jälkeen, ja haju myös usein häipyy kun ihminen syö ja sen myötä syljeneritys lisääntyy ja suun pH laskee. Toki myös suun ja hampaiden puhdistus auttaa. Erityisesti kielen katteista takaosaa pidetään hajun lähteenä, ja sen puhdistamiseen on kehitetty erityisiä kaapimiakin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030