• Ulla Toikkanen

Mitä JUKO:n lakkovarautuminen tarkoittaa?

– Lääkäriliitolla on itsenäinen neuvotteluoikeus Lääkärisopimuksesta, ja Lääkäriliitto myös päättää itse siitä, koska menee lakkoon, Lääkäriliiton puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju ja Lääkäriliiton neuvottelujohtaja Laura Lindholm sanovat.

Mitä JUKO:n lakkovarautuminen tarkoittaa? Kuva 1 / 1

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ilmoitti viime maanantaina liittokokouksessaan käyttävänsä työtaisteluoikeuttaan tarvittaessa myös koko JUKO:n voimin. Tämä on JUKO:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan tarpeen, jos työnantajapuoli pyrkii edelleen heikentämään työntekijöiden asemaa.

Lääkäriliiton puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju toteaa, että tässä puhutaan JUKO:n yhtenäisyydestä.

- JUKON:n kaikki sopimussektorit varautuvat toimimaan yhdessä eikä pelkästään sektorikohtaisesti niin kuin aiemmin, hän kertoo.

Lääkäriliiton neuvottelujohtaja Laura Lindholm puolestaan mainitsee, että JUKO halusi korostaa päätöksellään pystyvänsä toimimaan itsenäisesti pääsopijajärjestönä kaikilla edustamillaan sektoreilla, joita ovat kunnat, yliopistot, valtio ja kirkko.

– Lääkäriliitolla on itsenäinen neuvotteluoikeus Lääkärisopimuksesta, ja Lääkäriliitto päättää myös itse siitä, koska menee lakkoon niin kuin viime kädessä jokainen liitto pääsopijajärjestö JUKO:ssa, Parkkila-Harju ja Lindholm toteavat.

Lindholm mainitsee, että JUKO:n kaikkien sektoreiden sopimuskausi päättyy maaliskuussa 2020. Lindholmin mukaan JUKO halusi korostaa päätöksellään, että jos jonkin sopimussektorin tai yksittäisen neuvottelupöydän neuvottelut takkuavat tai pysähtyvät, joukkovoimaa haetaan JUKO:n yhtenäisyydestä. Taustatukea siis haetaan kaikilta JUKO:n liitoilta.

Kuva: Panthermedia

Lisää aiheesta

Yliopistojen henkilöstöjärjestöt hyväksyivät sovintoesityksen
Lääkäriliitto hyväksyi Lääkärisopimuksen neuvottelutuloksen
Yliopistosektorille lakkovaroitus

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Lisää aiheesta

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Kommentti
Pitää huomata ja haluta

– Moni meistä voi vaikuttaa vanhuksen kohtaloon, kirjoittaa Heidi Wikström.

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Ajassa
Kuntodoping jää helposti huomaamatta

Kuntodoping on tuttu ilmiö myös lapsettomuusongelmista kärsivien pariskuntien kanssa työskentelevälle naistentautien erikoislääkäri Varpu Rannalle.

Liitossa
Kenen kuuluu maksaa Kanta-palveluista?

Yksi Lääkäriliiton eduskuntavaalitavoitteista on siirtää Kanta-palveluiden käyttö­kustannukset valtiolle.

Pääkirjoitus
Hoivakotiin kuuluu lääkäri

Pitääkö huonokuntoisen ja muistisairaan ikäihmisen lähteä hoivakodista terveysasemalle päästäkseen lääkäriin? kysyy Pekka Nykänen.

Liitossa
Vastaanotto kuuluu potilaalle

– Tilastointi on järkevää vain, jos dataa käytetään toiminnan kehittämiseen, kirjoittaa Katri Männikkö.

Tieteessä
Akuutin umpilisäketulehduksen hoidossa tarvitaan tarkempia diagnooseja

Varjoainetehosteisella tietokonetomografiatutkimuksella saavutettiin erinomainen diagnostinen tarkkuus riippumatta radiologin kokemuksesta.