Ajan­kohtai­sta

Mitä JUKO:n lakkovarautuminen tarkoittaa?

– Lääkäriliitolla on itsenäinen neuvotteluoikeus Lääkärisopimuksesta, ja Lääkäriliitto myös päättää itse siitä, koska menee lakkoon, Lääkäriliiton puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju ja Lääkäriliiton neuvottelujohtaja Laura Lindholm sanovat.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ilmoitti viime maanantaina liittokokouksessaan käyttävänsä työtaisteluoikeuttaan tarvittaessa myös koko JUKO:n voimin. Tämä on JUKO:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan tarpeen, jos työnantajapuoli pyrkii edelleen heikentämään työntekijöiden asemaa.

Lääkäriliiton puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju toteaa, että tässä puhutaan JUKO:n yhtenäisyydestä.

- JUKON:n kaikki sopimussektorit varautuvat toimimaan yhdessä eikä pelkästään sektorikohtaisesti niin kuin aiemmin, hän kertoo.

Lääkäriliiton neuvottelujohtaja Laura Lindholm puolestaan mainitsee, että JUKO halusi korostaa päätöksellään pystyvänsä toimimaan itsenäisesti pääsopijajärjestönä kaikilla edustamillaan sektoreilla, joita ovat kunnat, yliopistot, valtio ja kirkko.

– Lääkäriliitolla on itsenäinen neuvotteluoikeus Lääkärisopimuksesta, ja Lääkäriliitto päättää myös itse siitä, koska menee lakkoon niin kuin viime kädessä jokainen liitto pääsopijajärjestö JUKO:ssa, Parkkila-Harju ja Lindholm toteavat.

Lue myös

Lindholm mainitsee, että JUKO:n kaikkien sektoreiden sopimuskausi päättyy maaliskuussa 2020. Lindholmin mukaan JUKO halusi korostaa päätöksellään, että jos jonkin sopimussektorin tai yksittäisen neuvottelupöydän neuvottelut takkuavat tai pysähtyvät, joukkovoimaa haetaan JUKO:n yhtenäisyydestä. Taustatukea siis haetaan kaikilta JUKO:n liitoilta.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030