Lehti 9: Ajan­kohtai­sta 9/2020 vsk 75 s. 528 - 530

Mitä liitto minulle merkitsee?

Kysyimme kolmelta Lääkäriliiton jäseneltä, mitä Lääkäri­liitto heille merkitsee ja mitä mieltä he ovat liiton juhlavuoden teemasta terveys ja kestävä kehitys.

Tuomas KeränenMinna Pihlava Ja Heli Väyrynen
Kuvituskuva 1
Kaisa Sirén
Kuvituskuva 2
Teija Soini
Kuvituskuva 3
Jussi Helttunen

Tahtoa edistää yhteisiä asioita

LL, anestesiologiaan ja tehohoitoon erikoistuva Maaret Laakso, 30, Lapin keskussairaala

"Lääkäriliitto merkitsee minulle yhteistyötä, kollegiaalisuutta ja asiantuntijuutta. Tahtoa edistää yhteisiä asioita – sekä lääkäreiden että potilaiden.

Olen saanut liitolta paljon informaatiota monenlaisista alaan liittyvistä asioista, ja seuraan aktiivisesti Lääkäriliiton tiedotuskanavia. Tiedän myös, että tarvittaessa muun muassa juridista apua on tarjolla.

Olen kuulunut liittoon kandista saakka eli muutaman vuoden ajan. Edellä mainitut syyt ovat merkittäviä syitä kuulua liittoon.

Rehellisyyden nimissä täytyy sanoa että juhlavuoden teema ei juurikaan vaikuta arkeen työpaikalla. Kestävästä kehityksestä puhutaan paljon yleisestikin, mutta terveys on hyvä ja tärkeä teema, sen vuoksi että muiden terveyttä hoitaessa omasta terveydestä huolehtiminen jää helposti laiminlyödyksi. Terveydestään huolehtiva ja työkykyinen lääkäri on potilaalle parhaaksi."

Voin olla yhteydessä kollegoihin ja saada tukea

LL, psykiatriaan erikoistuva Marjo Moilanen, 34, Oulun kaupungin mielenterveystoimisto:

"En ole aktiivisesti mukana Lääkäriliiton toiminnassa, vaan olen ihan rivijäsen. Olen kuulunut liittoon opiskeluajoista lähtien. Koen, että ammattijärjestöön on tärkeää kuulua.

Lääkäriliitto merkitsee minulle yhteisöllisyyttä ja ammattiyhteisöä. Sitä kautta voin olla yhteydessä kollegoihin ja saada tukea tarvittaessa. On tärkeää tietää, että voin kysyä apua, jos tarvitsen liiton kannanottoa johonkin. Itselleni ei tosin vielä ole tullut töissä vastaan tilanteita, että olisi tarvinnut kääntyä liiton puoleen.

Lääkäriliitto tarjoaa myös koulutusta ja tietoa ammatillisen kehittymisen tueksi. Pidän tärkeänä Lääkärilehteä, josta saa uutta tietoa ajankohtaisista asioista ja lääketieteestä.

Terveys ja kestävä kehitys on ajankohtainen teema, joka nousee psykiatriassa välillä esiin potilaiden kautta. Ympäristöön liittyvä ahdistus kuuluu nykyhetkeen. Olisi hyvä, jos pystyisi itsekin huomioimaan ympäristön työssä paremmin ja saisi karsittua materiaa."

Liitto on tukeva selkäranka

Yleislääketieteen erikoislääkäri, apulaisylilääkäri Hannu Närhi, 62, Nurmijärven terveyskeskus:

"Lääkäriliittoon kuuluminen on minulle ikään kuin automaatio. Liityin jäseneksi opiskeluaikana.

Lue myös

Kuulun myös joihinkin lääkäriyhdistyksiin, jotka ovat mukavia ja leppoisia viitekehyksiä, ja liitto on se tukeva selkäranka palkka-asioissa ja muissa sellaisissa. Olen ollut aikoinaan luottamusmiehenäkin viitisen vuotta, ja olen pari kertaa tukeutunut liiton lakimiehiin.

Käyn joka vuosi Lääkäripäivillä Helsingissä. Pyrimme töissä siihen, että jokainen lääkäri voi mennä sinne päiväksi, jos haluaa. Luentojen lisäksi siellä näkee porukkaa ja voi verkottua.

Tämänvuotisesta terveys ja kestävä kehitys -teemasta luulen, että ihmiset käsittävät sillä aika eri asioita. Itselleni siitä tulee mieleen esimerkiksi lääkehävikki. Välillä mietin yksittäispakattuja kertakäyttövälineitä. Ne ovat halvempia käyttää kuin vanhan polven desinfioitavat metalli-instrumentit. Mutta onko se kestävän kehityksen mukaista?

Liitolla on laaja työmaa, kun pitää yrittää tasapainotella julkisen sektorin ja privaattisektorin välillä, sairaalapuolen ja perusterveydenhuollon välillä ja sitten meidän vanhojen konkareiden ja vastavalmistuvien kollegoiden välillä. Se on varmasti tuulinen homma. Toivotan liitolle hyviä syntymäpäiviä ja hyvää yhteistyötä jatkossakin."

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030