Ajan­kohtai­sta

Mitä republikaanit tekevät terveydenhuoltouudistukselle?

Republikaanien vaalivoitto voi hidastaa, muttei kumoa Yhdysvaltain terveydenhuoltouudistusta, arvioi Yhdysvaltain politiikan tutkija Markus Kantola Turun yliopistosta.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmac000001857771.jpg

Republikaanien vaalivoitto voi hidastaa, muttei kumoa Yhdysvaltain terveydenhuoltouudistusta, arvioi Yhdysvaltain politiikan tutkija Markus Kantola Turun yliopistosta.

Välivaaleissa republikaanit saavuttivat alustavien vaalitulosten mukaan enemmistön edustajainhuoneessa, mutta senaatissa valta säilyi demokraateilla, vaikka republikaanien paikkamäärä kasvoi.

Kantola ei usko republikaanien voiton välivaaleissa aiheuttavan suuria ongelmia Obaman terveydenhuoltouudistukselle. Senaatin demokraattienemmistön säilyminen on olennaista terveydenhuoltouudistuksen kannalta. Republikaanit eivät pysty kumoamaan uudistusta, vaikkakin osia uudistuksista voidaan yhä muuttaa tai niiden toimeenpanoa hidastaa.

– Republikaanit saattavat yrittää estää tarvittavien varojen myöntämisen terveydenhuoltouudistuksen eri osien toteuttamiseksi. Heillä ei kuitenkaan ole valtaa päättää tällaisista varoista yksin.

Kantola arvioi, että nyt valitut republikaanit muodostavat hyvin kirjavan joukon. Osa heistä on maltillisia ja he saatavat haluta tehdä yhteistyötä demokraattien kanssa. Jotkut uudet republikaanit sen sijaan vaikuttavat haluttomilta minkäänlaiseen yhteistyöhön demokraattien kanssa.

Terveydenhuollon uudistus oli yksi Yhdysvalloissa tiistaina järjestettyjen välivaalien suurista teemoista. Republikaanit ovat käyneet vaalien alla kampanjaa terveydenhuollon uudistusta vastaan. Uudistus on ollut kansalaistenkin keskuudessa varsin epäsuosittu, vaikka tiettyjä sen osia kannatetaan yleisesti.

Uudistus on tulossa voimaan vähitellen, eivätkä sen vaikutukset ole vielä näkyneet tavallisten ihmisten elämässä. Kantola arvioi, että tässä on yksi syy siihen, että monet pienituloiset amerikkalaiset eivät lähteneet vaaliuurnille uudistusta puolustamaan, vaikka heidän olisi ehkä kannattanut.

–Pienituloisia on ollut ylipäätään vaikea mobilisoida vaaliuurnille varsinkin välivaaleissa, olivat he mitä mieltä tahansa harjoitetusta politiikasta, Kantola sanoo.

Yhdysvaltain terveydenhuoltouudistuksesta enemmän ensi viikon Lääkärilehdessä (45/2010).

Hertta Vierula
Kuva: Mario Bruno/Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030