Mitä teen, kun potilaalla on tuberkuloosi?
Tubin hoitoketju< kannattaa kerrata
Lääkärit tuntevat tuberkuloositapausten toimintaohjeet huonosti, koska tapauksia sattuu harvoin yhden lääkärin kohdalle, toteaa Helsingin kaupunginepidemiologi Hannele Kotilainen.
Tuberkuloosin hoidosta ja valvonnasta on säädetty tartuntatautilaissa. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon ohjeet löytyvät valtakunnallisesta tuberkuloosiohjeistuksesta.
Kotilainen harmittelee, että lääkärit eivät pysty tekemään laajoja tartuntatautien kontaktiselvityksiä nykyisten sähköisten tietojärjestelmien avulla.
- Tämä pitäisi huomioida jatkossa, hän toteaa.
Pääkaupungissa löytyy lähes yksi tartunta viikossa, kun Suomessa niitä on noin 300 vuodessa. Yhdelle tartunnalle on yleensä altistunut 10-60 ihmistä.
Helmikuun alussa yksi tartunta johti selvitykseen Diakonia-ammattikorkeakoulussa.
- Koulutapaukset ovat laaja-alaisia ja vaativia tutkimisen ja altistuneiden informoinnin kannalta, Kotilainen kertoo.
➤ Lue myös artikkeli tuberkuloosin diagnosoinnista ja hoidosta s. 490-2.
➤ Suositus tuberkuloosin kontaktiselvityksestä www.filha.fi ja www.thl.fi
Jos yskös on värjäyspositiivinen eli tuberkuloosi on tartuttava, sovi potilaan lähettämisestä erikoissairaanhoitoon samana päivänä. Potilas pitää viedä saattaen. Konsultoi erikoissairaanhoitoa ja sovi, miten se järjestetään.
Tee tartuntatauti-ilmoitus A-lomakkeella THL:lle. Myös laboratorion pitää tehdä ilmoitus löydöksestä THL:n tartuntatautirekisteriin.
Osallistu kontaktiselvityksen tekemiseen erikoissairaanhoidon ja tartuntatautilääkärin kanssa. Lain mukaan hoitava lääkäri vastaa kontaktiselvityksestä, mutta monessa kunnassa siitä vastaa tartuntatautilääkäri. Tartuntataudeista vastaava lääkäri näkee tapauksen tartuntatautirekisteristä. Usein selvitys aloitetaan jo erikoissairaanhoidossa. Selvityksessä kartoitetaan altistuneet ja laaditaan heistä lista.
Alkuvaiheessa altistuneille tehdään terveystarkastus ja haastatellaan tuberkuloosin mahdollisista oireista. Lisäksi heistä otetaan keuhkokuvat omalla terveysasemalla. Tartuntatautilääkäri voi joutua kertomaan tilanteesta potilaan työpaikalla tai oppilaitoksessa. Osallisten on tiedettävä faktat sekä taudista että toimintatavoista. Sairastuneiden osalta on noudatettava vaitiolovelvollisuutta. Lasten tarkastukset tekee erikoissairaanhoito yhdessä kunnan tartuntataudeista vastaavan lääkärin kanssa.
Lääkäri ja altistuneet saavat tarkastusten tulokset viikossa. Sinä aikana altistuneet voivat elää normaalia elämää.
Altistuneille tehdään terveystarkastus ja oirehaastattelu uudelleen vuoden päästä. Jos tuberkuloosikanta on resistentti, seuranta kestää kaksi vuotta.
Saat tiedon, kun tuberkuloosipotilas kotiutuu erikoissairaanhoidosta. Hän hakee vähintään 6-9 kuukautta kestävän lääkityksensä terveysasemalta.