Lehti 19: Ajan­kohtai­sta 19/2019 vsk 74 s. 1179

Mitä tehdä, jos erikoistumispaikkaa jää saamatta?

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1

Vuoden alusta erikoistumaan on pitänyt hakea uudenlaisen hakumenettelyn kautta. Ensimmäiseen hakuun helmikuussa eosallistui vain kourallinen lääkäreitä, sillä vuodenvaihteeseen asti erikoislääkäriopintoihin saattoi vielä ilmoittautua vanhaan tapaan.

Hakuja järjestetään kahdesti vuodessa. Pisteitä saa kliinisestä kokemuksesta, tieteellisistä meriiteistä ja haastattelusta.

Mitä jos ei pääse erikoistumaan haluamalleen erikoisalalle, Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila?

– Jos ensimmäisessä haussa ei tärppää, voi kasvattaa pistemääräänsä kliinisellä työllä tai tieteellisillä näytöillä.

Missä vaiheessa pitäisi päätellä, ettei hae oikealle erikoisalalle?

– Jos useammassa haussa tulee hylkäys, ehkä sitten kannattaa vetää johtopäätöksiä. Kannattaa myös tutustua eri erikoisalojen työllisyysnäkymiin ja haettavien erikoistumispaikkojen määrään.

Saako mistään tukea erikoisalan valintaan?

– Tässä voisi mainostaa Lääkäriliiton erikoisalani.fi-palvelua. Sen avulla voi kartoittaa, mitkä erikoisalat sopivat omiin kiinnostuksenaiheisiin.

Ovatko ensimmäiset hakumenettelyyn osallistuvat huonommassa asemassa, kun aiemmin ilmoittautuneet täyttävät vuosiksi eteenpäin kaikki erikoistumispaikat tietyillä aloilla?

Lue myös

– Näin ei pitäisi olla. Jatkossa erikoistumispaikan ja työpaikan saa samalla haulla. Tämä ei kuitenkaan toteudu vielä tänä vuonna. Niinpä ennen tätä vuotta erikoistumaan ilmoittautuneet ja tänä vuonna hakumenettelyn kautta valitut ovat samalla viivalla. Molemmat joutuvat hankkimaan työpaikan erikseen.

Onko uudistus onnistunut?

– Hyvään suuntaan ollaan menossa. Uusi systeemi on läpinäkyvä, ja sitä on pitkään toivottu Lääkäriliitossakin. Ja jos jokin ei toimi, niin sitten systeemiä muutetaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030