Lehti 25-32: Ajan­kohtai­sta 25-32/2017 vsk 72 s. 1622

Mitä teit kesällä?

Kesään mahtuu monenlaista lääkäriyttä: kurssitovereita vuosikymmenten takaa, kesäkandien ohjaamista ja etävastaanotto kesämökiltä kesämökille.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1

Kurssitovereita, keskustelua ja musiikkia

Ankaran tieteellisen kriittinen kesäakatemia, annos leikkimielisyyttä, vanhat opiskelutoverit, yhdessä vuokrattu mökki ja ympärillä musiikkitapahtuma, jonka ohjelmistossa korostuvat aitous, vilpittömyys ja musiikillinen rohkeus.

Tällä reseptillä ovat eläkeläislääkäri Mikko Nenonen ja joukko muita vuonna 1973 Kuopiossa lääketieteen opintonsa aloittaneita kokoontuneet kurssitapaamiseen jo vuosikymmenten ajan. Vuosien saatossa joukkoon on liittynyt myös muita hengenheimolaisia.

Kaikki alkoi Pori Jazzeilla 1980-luvun lopulla, jolloin kurssitoverit tapasivat sattumalta kesä toisensa jälkeen ja lopulta päättivät virallistaa kokoontumisen. 2000-luvun alussa tapahtuma siirrettiin Hankasalmelle Kihveli soikoon musiikkitapahtuman katveeseen.

– Vietämme aikaa keskustellen ja kuunnellen hyvää musiikkia. Joskus saatamme kirjoittaa jonkin terveyspoliittisen artikkelin, Nenonen kertoo.

Kesä meni kandeja tukien

Säiden puolesta on ollut sama työskennellä lähes koko kesän ajan, ajattelee sisätauteihin erikoistuva lääkäri Anna-Maija Voutilainen. Reilun vuoden päästä erikoislääkäriksi valmistuvan Voutilaisen kesä on kulunut pääosin OYS:n sisätautien päivystyksessä.

Kesälomaa Voutilainen piti parisen viikkoa. Osa siitä kului vaelluksella Saariselällä. Loput lomapäivät säästyvät syksylle ja talvelle. Tämä sopii Voutilaiselle hyvin. Syksyllä voi vaikkapa tehdä reissun etelän lämpöön ja talvella pitää kunnon hiihtolomat.

Voutilaisen kesään on kuulunut myös kandien tukena olemista. Sen ansiosta hän on havainnut oman kehittymisensä lääkärinä.

– Kun näkee paljon kesäkandeja töissä, muistaa, miten epävarma itsekin oli ensimmäisinä kesinä ja huomaa, miten on valmistumisen jälkeen kehittynyt tiedollisesti ja taidollisesti. Kaikkea ei voi oppia kirjoista, vaan työ opettaa tekijäänsä parhaiten.

Etäyhteyden päässä kesäpotilaat

Potilaita voi hoitaa niinkin, että sekä lääkäri että potilas ovat kukin omilla kesämökeillään. Tämän tietää Hämeenlinnan Terveystalossa ammatinharjoittajalääkärinä toimiva työterveyslääkäri Jaakko Pitkäjärvi. Pitkäjärvi tekee ympäri vuoden osan työstään etälääkärinä. Talvisin suurin osa potilaista on kaupungeissa. Kesäisin työssä korostuu se, että potilaat ovat kesänvietossa eri puolilla maata ja kaukana lähimmästä lääkäristä.

Lue myös

Pitkäjärvellä on käytössä Terveystalon läppäri potilastietojärjestelmineen.

– Käytämme chat-pohjaista etävastaanottoa, jota voi käyttää missä vain internet toimii.

Potilaat käyttävät omaa älypuhelintaan, tablettiaan tai tietokonettaan. Etäyhteyden kautta Pitkäjärvi on tutkinut esimerkiksi sitä, onko potilaalla punkin purema. Myös reseptien uusimista on paljon.

– Ison osan vaivoista voi hoitaa etänä, mutta usein potilaan ja lääkärin käsitys etänä hoidettavista vaivoista on erilainen. Esimerkiksi korvakipua ei voi hoitaa etänä, koska korvaan pitää katsoa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030