Miten käy geenipatentin?
Amerikkalaisyhtiö omistaa perinnöllistä rinta- ja munasarjasyöpää aiheuttavien BRCA-geenien patentin. Yhtiötä vastaan on noustu niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin.
BRCA1- ja BRCA2-geenit aiheuttavat perinnöllistä rinta- ja munasarjasyöpää. Yhdysvalloissa näiden geenien patentin omistaa Myriad Genetics. Myriadilla on hallussaan myös geenitesti, jolla näiden geenien mutaatioita kartoitetaan.
Myriad on hakenut vastaavanlaisia patentteja myös Euroopassa. Euroopan patenttivirasto (EPO) myönsi patentit 2001. Patenteista valitettiin, mikä johti vuosien uusintakäsittelyihin.
Vuonna 2004 yksi BRCA1-patenteista kumottiin ja kahta rajoitettiin merkittävästi. Marraskuussa 2008 EPO:n laajennettu valituslautakunta palautti kumotun patentin ja laajensi muiden kohdetta.
Myriad on käyttänyt patenttiaan poikkeuksellisella tavalla. Se ei ole halunnut lisensoida testiä, eli Yhdysvalloissa kaikki BRCA-testit pitäisi tehdä Myriadin omissa laboratorioissa. Myriad on määrännyt yksittäisen testin hinnaksi 3 000 dollaria.
Geenitestimonopoli on ongelma monella tavalla sekä diagnostiikan että tutkimuksen kannalta. Testiä ei voida kehittää eteenpäin ja parannella muualla. Myös testauksen myötä kertyvä tieto perinnöllisestä rinta- ja munasarjasyövästä jää Myriadille.
Taistelu patentteja vastaan
BRCA-geenitestejä on tehty Euroopassa lähinnä muilla kuin Myriadin testillä. EPO:n patenttikäsittelyn aikana Myriadin patentit eivät olleet voimassa.
Ranskalainen Institut Curie on taistellut Myriadin patentteja vastaan vuosien ajan. Institut Curien genetiikan osaston johtaja Dominique Stoppa-Lyonnet arvioi instituutin tiedotteessa, että Myriadin patentti on uhka kansanterveydelle.
Myös Suomessa tehdään BRCA-geenitestejä. Myriadin testi ei tiettävästi ole ollut täällä käytössä.
Yhdysvalloissa Myriad Genetics ja patentin myöntänyt Yhdysvaltain patenttivirasto haastettiin oikeuteen toukokuussa. Oikeusjutun takana on kansalaisoikeusjärjestö American Civil Liberties Union, kolme patologien järjestöä sekä joukko potilasjärjestöjä, tutkijoita ja potilaita.
Myriadin patenttien katsotaan rajoittavan potilaan oikeuksia ja tutkimuksen vapautta merkittävästi. Pohjimmiltaan nyt nostetussa oikeusjutussa on tarkoituksena kyseenalaistaa oikeus geenien patentoimiseen ylipäätään.
Teksti: Hertta Vierula
Kuva: Science Photo Library/SKOY
Lue juttu kokonaisuudessaan huomisesta Lääkärilehdestä.