Lehti 24: Ajan­kohtai­sta 24/2015 vsk 70 s. 1722

Miten Kelan reseptiyhteenvetoa kannattaa hyödyntää?

Mari Vehmanen

Dosentti, kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Juhani Partanen otti yhteyttä toimitukseen ja halusi innostaa kaikkia kollegoita tarkkailemaan määräämiensä lääkkeiden kuluja.

Kelan toukokuussa antaman yhteenvedon mukaan Partasen viime vuonna yksityisvastaanotoilla kirjoittamien reseptien keskimääräinen hinta oli 26 euroa, kun se muilla kardiologeilla ja kaikilla lääkäreillä oli 46 euroa. Sisätaudeissa keskihinta oli 77 euroa.

Juhani Partasen mukaan eroa selittää pitkälti geneeristen valmisteiden hyödyntäminen. Edullisimman vaihtoehdon suosiminen kannattaa: hän laskee säästäneensä viime vuoden aikana 6 815 reseptillään pelkästään kardiologeihin ja kaikkiin lääkäreihin verrattuna yli 136 000 euroa potilaiden ja yhteiskunnan rahoja - hoidon laadun kärsimättä tästä tippaakaan.

Ensi vuodesta lähtien Kela ei toimita yhteenvetoja enää lainkaan postitse, vaan jokainen lääkäri voi tarkistaa tietonsa netissä verkkopankkitunnusten avulla.

Mitkä ovat parhaat lääkesäästövinkkisi, Juhani Partanen?

- Ensinnäkään meidän lääkäreiden ei pidä mennä liian helposti mainonnan mukaan. Lääkeyhtiöt tekevät valmisteisiin häviävän pieniä muutoksia vain voidakseen tuoda ne markkinoille uutuuksina massiivisen markkinointikampanjan kera. Usein vanha tuttu lääke on aivan yhtä tehokas - ja maksaa murto-osan uuden muotilääkkeen hinnasta.

- Toiseksi potilaille täytyy jaksaa yhä uudelleen perustella, miksi geneerinen valmiste on ihan yhtä vaikuttava kuin kallis merkkilääke.

Miten yhteenvedosta saa irti parhaan hyödyn, erikoistutkija Leena Saastamoinen Kelasta?

- Kaikkein tärkeintä on tietysti ylipäätään käydä tutustumassa omiin tietoihin. Ikävä kyllä sähköinen versio ei ole vielä lyönyt itseään kunnolla läpi, eikä valitettavan moni lääkäri käy lainkaan tarkistamassa yhteenvetoaan. Missään muualla maailmassa ei ole vastaavaa palvelua, joten tätä mahdollisuutta kannattaisi hyödyntää.

- Jo muutama luku kertoo paljon. Omien reseptien keskihinnan vertaaminen erikoisalan yleiseen tasoon on tietysti eräs olennainen mittari. Myös paikallinen vertailu oman alueen sisällä voi olla mielenkiintoinen.

- Sivuillamme on kesän ajan auki kysely, jossa keräämme lääkäreiden toiveita yhteenvedon kehittämiseksi.

Tulisiko lääkärin miettiä muiden asioiden ohella hintaa aina reseptiä kirjoittaessaan?

- Hinta on yksi osa hyvää ja rationaalista lääkehoidon kokonaisuutta. Myös sosiaali- ja terveysministeriön asetus lääkkeen määräämisestä velvoittaa lääkäreitä ottamaan hinta huomioon.

Lue myös

- Turhien lääkekulujen hillitseminen on todellista yhteiskunnan yhteiseen hiileen puhaltamista. Suomessa on ollut periaate, että säästöjä yritetään näissä asioissa löytää ensin vapaehtoisuuden ja vasta sitten pakon kautta. Silti lääkevaihtokin alkoi toimia kunnolla vasta, kun siitä tuli velvoite. Vapaaehtoinen G-resepti geneerisille lääkkeille oli tarjolla vuosia, muttei koskaan noussut kovin suosituksi. Joissakin muissa maissa lääkärillä on käytössään tietty lääkkeiden vuosibudjetti, jossa on pysyttävä.

- Säästöä olisi varmasti löydettävissä myös tarkistamalla ajoittain kaikkein lääkityimpien potilaiden tilanne. Meillä on yli 100 000 kansalaista, jotka käyttävät jatkuvasti päällekkäin yli kymmentä eri valmistetta.

› Kelan yhteenveto

www.kela.fi/reseptit

ONKO SINULLA HYVÄ KYSYMYS?

Lähetä se Nyt on pakko kysyä -palstalle

› laakarilehti@laakarilehti.fi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030