1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Miten paljon vettä voi juoda?
Ajan­kohtai­sta

Miten paljon vettä voi juoda?

Otsikoihin noussut vesipokeri ­herättää kysymyksiä. Kirjallisuudessa mainittuja turvallisen veden juomisen rajoja ei kannata kokeilla, toteaa professori Timo Strandberg.

Miten paljon vettä voi juoda? Kuva 1 / 1

Otsikoihin noussut vesipokeri ­herättää kysymyksiä. Kuinka paljon vettä voi turvallisesti juoda?

Kirjallisuuden mukaan terve aikuinen voi juoda jopa 15–20 litraa vuorokaudessa ilman vakavia ­haittoja. Rajoja ei kuitenkaan kannata kokeilla, toteaa professori Timo Strandberg Helsingin ja Oulun yli­opistoista

– Yli 5–10 litran juomiseen ­muutamassa tunnissa on kuvattu liittyvän vaaroja terveilläkin ­henkilöillä, Strandberg huomauttaa.

– Jos virtsaneritystä vähentävän antidiureettisen hormonin eritys ei esty tai on lisääntynyt esimerkiksi pahoinvoinnin laukaisemana tai lääkityksen vuoksi, äkillisen vesi­myrkytyksen vaara on olemassa. Tällöin syntyy hyponatremia, jonka oireita ovat aivoödeema ja keskushermosto-oireet, kuten päänsärky, uneliaisuus, sekavuus, lihaskrampit ja epileptistyyppiset kouristukset. Tajuttomuus ja kuolema seuraavat tilan edetessä.

Nesteen tarve riippuu henkilön painosta ja nesteen erittymisestä, hikoilusta ja virtsaamisesta. ­Turvallisena rajana terveillä aikuisilla on pidetty 1–1,5 litraa tunnissa, kun hikoilu on runsasta. Vanhuksella nestemäärä on tietysti pienempi, se riippuu mm. kunnosta ja sairauksista, Strandberg kertoo.

Osastonylilääkäri Timo Sane HYKS:n endokrinologian klinikasta neuvoo, että vesi sopii janojuomaksi helteellä. Jos henkilöllä on fyysistä kuormitusta, juomassa pitäisi olla sokeria. Suolaa sisältäviä juomia taas kannattaa juoda silloin, kun hikoilee paljon.

Ulla Toikkanen
kuva: PantherMedia

Etusivulla juuri nyt

Kommentti
Kulttuuria, kulttuuria!

Kulttuuria ei anneta ylhäältä, vaikka sitä pitää johtaa sieltä, kirjoittaa Sally Leskinen.

Ajassa
Halila ja Myllymäki saivat tunnustukset

Kunniamerkit jaettiin Viron lääkäriliiton Eesti Arstide Liit satavuotisjuhlassa.

Ajassa
Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot jaettiin

Palkinnot saivat muiden muassa valtakunnallisen PET-keskuksen johtaja, professori Juhani Knuuti ja lääkäri Anni Saukkola.

Ajassa
Kouluterveyskysely: Yksinäisyyden tunne on yleistynyt

Iso osa lapsista ja nuorista on silti tyytyväisiä elämäänsä.

Ajassa
Vilpitöntä tiedettä

Plagiointi on tavallisempaa kuin ­tulosten sepittäminen ja tekaistut havainnot, sanoo Aleksi Tornio.

Tieteessä
Rintakehän sädehoito nuoruudessa ja rintasyöpäriskin arviointi

Lapsuuden tai nuoruuden aikana sädehoitoa rintakehän alueelle saaneista jopa joka kolmannelle kehittyy rintasyöpä 50 ikävuoteen mennessä.