Ajan­kohtai­sta

Miten presenteismi vaivaa lääkäriä?

Presenteismi eli tehoton töissä olo on paljon yleisempää kuin kuvitellaan. Eniten sitä on tietokoneen ääressä istuvilla asiantuntijoilla, mutta ilmiö ei ole vieras vastaanottotyötä tekeville lääkäreillekään.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/paperipino.jpg

Presenteismi eli tehoton töissä olo vaivaa lääkäreitäkin. Eniten sitä on tietokoneen ääressä istuvilla asiantuntijoilla.

Lääkärikeskuksen ylilääkärin Jan Wiklundin mukaan presenteismi on paljon yleisempää kuin kuvitellaan. Työntekijä on läsnä, mutta ei oikeasti. Työteho voi olla vain puolet normaalista. Syynä ovat usein sairaudet, kuten masennus tai migreeni, tai eri­laiset työpaikkaan liittyvät ongelmat.

Lääkärillä presenteismi voi ilmetä esimerkiksi kasvavina paperipinoina, jotka odottavat hoitamista. Asiat eivät edisty.

– Vastaanotot voivat olla hitaampia, ja se vaikuttaa omaan työ­päivään ja ylitöihin. Päivät vain venyvät, Wiklund kuvailee.

Hän muistuttaa, että vastaan­ottotyössä puhutaan myös laadusta. Jos ei ole iskussa, se kostautuu myöhemmin ja työn voi joutua ­tekemään uudestaan.

Poissaolot eivät kerro presenteismistä

Presenteismi heikentää tuottavuutta, ja sillä on kansantaloudellista ­merkitystä.

– Moni ajattelee, että on hyvä mennä töihin sairaanakin. Jos sairauspoissaolot halutaan keinotekoisesti pois ilman aitoa työhyvinvointityötä yrityksessä, presenteismi helposti kasvaa, ­Wiklund toteaa.

Presenteismiä on tutkittu paljon Yhdysvalloissa. Termi ei ole uusi, mutta Suomessa vähemmän ­tunnettu. Ilmiön tutkimista vaikeuttaa se, että siihen ei ole selkeää mittaria. Lääkärikeskus on tarttunut haasteeseen ja kehittää sellaista.

– Kysymme työntekijöiltä, miten he itse arvioivat työtehonsa. Työtehon laskun talousvaikutukset kuitenkin vaihtelevat. Joskus työnantajalle riittää vähäisempikin työpanos.

Miia Soininen
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030