Ajan­kohtai­sta 36/1996 vsk 51 s. 3880

Miten reseptiin kirjoitetaan 98 tablettia?

Monesta pitkäaikaislääkitykseen tarkoitetusta valmisteesta on tarjolla perinteisen 100:n sijasta 98 tabletin pakkauskoko. Reseptiä kirjoitettaessa tulisi tablettien määrä esittää roomalaisin numeroin. Tässä suhteessa 100 tablettia eli C on helppo, joskin se voi huolimattomasti kirjoitettuna muistuttaa L:ää.

98 tablettia on apteekkien havaintojen mukaan tuottanut monelle lääkärille ongelmia. Nokkelaa lääkärijärkeä käyttäen resepteihin onkin usein syntynyt ilmaisu IIC. Apteekkari tämänkin merkinnän ymmärtää, mutta oikeinhan se ei ole; oikea muoto on XCVIII.

Mistä tällaiset omituiset tablettimäärät sitten tulevat? Vastaus löytyy siitä, että luku 98 on seitsemällä jaollinen samaan tapaan kuin 56 (LVI) tai 28 (XXVIII), joita tablettimääriä myös esiintyy. Tabletit on näissä pakattu seitsemän kappaleen liuskoihin, jolloin viikon jokaiselle päivälle on oma tablettinsa käytettäessä yhtä annosta vuorokaudessa. Näin potilaan on helppo tarkkailla omaa lääkkeenottoaan ja havaita annoksen väliin jääminen.

Lue myös

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030