Miten tukea elämäntapamuutosta?
Lääkäri voi valita itselleen luontevimman roolin diabetespotilaan elämäntaparemontin tukemisessa.
Vain joka kymmenes tyypin 2 diabeetikko on normaalipainoinen, todetaan tässä numerossa julkaistavassa alkuperäistutkimuksessa. Riittääkö lääkärillä aikaa, osaamista ja motivaatiota tukea potilastaan laihduttamisessa?
– Pelkillä tiedoilla, varoittelulla ja kielloilla ei elämäntapaohjauksessa ainakaan pärjää, sanoo professori Sirkka Keinänen-Kiukaanniemi Oulun yliopistosta.
Hänen mukaansa lähtökohtana pitäisi olla ihmisen arjen huomioon ottava ja hänen omien arvostustensa pohjalta lähtevä tasaveroinen, luottamuksen ilmapiirissä käyty keskustelu. Tsemppaus ja kannustus kuuluvat myös ohjaukseen, jossa luodaan uskoa ihmisen omiin kykyihin muuttaa elämäntapojaan.
Kaikki tämä ei mahdu vastaanoton perusvarttiin.
Painon ja tyypin 2 diabeteksen yhteyttä selvittäneet asiantuntijat ehdottavatkin artikkelissaan alueellisten hoito-ohjelmien ja -ketjujen luomista, henkilökunnan kouluttamista sekä laihdutusryhmien organisointia.
Lääkäri voi valita itselleen luontevimman roolin, jos tarjolla on esimerkiksi moniammatillinen tiimi potilaan tueksi.
– Lääkäri voi pysyä neutraalissa roolissa tulkiten esimerkiksi laboratoriovastauksia. Selkeät mittarit auttavat potilasta tajuamaan muutoksen välttämättömyyden, mutta myös huomaamaan jo pienenkin laihtumisen tuomat selkeät parannukset, toteaa Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka.
Vain tehonneet interventiot julkaistaan?
Keinänen-Kiukaanniemen mukaan elämäntapainterventioiden tutkimus kärsii julkaisu- ja valikoitumisharhasta. Epäonnistuneet interventiomenetelmät tai huonot tutkimusasetelmat jäävät pöytälaatikoihin, vaikka niitä koskee vaatimus tutkimusrekistereihin kirjaamisesta. Valikoitumisharha taas tuo interventioihin mukaan yleensä jo valmiiksi motivoituneita tutkittavia, joiden joukosta poistetaan esimerkiksi moniongelmaiset. Usein seuranta-aika on lyhyt, joten retkahdukset jäävät näkemättä.
Lääkärin arkityössä elämäntapainterventio jää helposti yhtä satunnaiseksi, eivätkä perusopinnot valmista pitkäkestoiseen hoitosuhteeseen.
– Lääketieteen opiskelija saa perustiedot ravitsemuksesta, liikuntafysiologiasta, lihavuudesta ja käyttäytymispsykologiasta. Onnistunut ohjaus edellyttää kuitenkin myös ihmissuhde- ja keskustelutaitoja sekä aitoa kykyä ja halua eläytyä potilaan tilanteeseen. Vaaditaan siis sekä työkokemusta että elämänkokemusta, Keinänen-Kiukaanniemi toteaa.
Keinänen-Kiukaanniemi kertoo, että Oulussa yleislääketieteen erikoistumiskoulutukseen sisältyy myös potilaanohjauksen opetusta.
Ilanne-Parikan mukaan Suomessa ollaan vielä kaukana esimerkiksi lihavuuden Käypä hoito -suosituksen tavoitteista. Lääkärin työn tukena tulisikin olla jatkuvasti saatavilla olevia, potilaan omahoitoa tukevia palveluita, kuten painonhallintaryhmiä. n
Ulla Järvi
Kuva: Panthermedia