Ajan­kohtai­sta

Mittayksikkö muuttuu diabeteksen hoidossa

Maaliskuun alussa glykoituneen hemoglobiinin yksiköksi tulee mmol/mol. Diabeteslääkäri kertoo, miten muutos vaikuttaa lääkärin työhön.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/verinaytteet.jpg

Diabeteksen hoidossa keskeisen glykoituneen hemoglobiinin eli HbA1c-arvon yksikkö muuttuu 3.3.2010. Jatkossa yksikkö on SI-järjestelmän mukaisesti mmol/mol.

Mitä muutos vaikuttaa lääkärin työhön, diabeteslääkäri Leena Moilanen KYS:n sisätautien klinikasta?

– Tutkimukset on pyydettävä laboratoriosta käyttäen uutta tutkimusnumeroa 6128. Sillä saa uuden tutkimuksen hinnalla ”kaupan päälle” myös perinteisen %-yksikköisen vastauksen. Hoidon tavoitteet on toistaiseksi määritelty %-yksiköissä. Uusia HbA1c- tuloksia pitää silti vähitellen oppia arvioimaan.

Miltä uudet arvot näyttävät käytännössä?

– Terveiden henkilöiden HbA1c-arvot ovat 20–42 mmol/mol, jotka vastaavat %-yksikköisiä viitearvoja 4–6 %. Käypä hoito-suosituksen mukainen diabeetikon hoidon HbA1c-tavoitealue on alle 42–58 mmol/mol, joka vastaa entisissä yksiköissä aluetta alle 6–7,5 %.

Miksi näin tehtiin?

– Muutoksen etu on se, että tähän saakka tulokset on muutettu kaavan avulla vastaamaan vanhoja DCCT- tasoon jäljitettäviä arvoja. Nyt tulokset ilmoitetaan todellisina yksikköinä eli mmol/mol.

Vaatiiko muutos laitteiden säätämistä?

– Laitetoimittajat ovat päivittäneet suurimman osan laboratoriolaitteista 31.12.2009 mennessä. Jos esimerkiksi vieritestausanalysaattori antaa tuloksen vain %-yksiköissä, voi uuden yksikön mukaisen HbA1c-arvon poimia muuntotaulukosta, joita mm. laitevalmistajat ja lääketeollisuus ovat jakaneet. Kaavat, joilla yksikkö- muutokset voi laskea, ovat verkossa Suomen Kliinisen kemian yhdistyksen kotisivuilla.

Sirpa Kulonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030