Lehti 22: Ajan­kohtai­sta 22/2020 vsk 75 s. 1351

Muoviset lääkekipot vaihtuvat pahvisiin

OYS:n henkilöstö ideoi ekologisia ratkaisuja.

Heli Väyrynen
Kuvituskuva 1
Teija Soini

– Tähän mennessä olemme saaneet yli 700 ideaa, joista 160:tä viedään parhaillaan eteenpäin ja reilut 50 on toteutettu, Pauliina Hyrkäs kertoo.

Oulun yliopistollinen sairaala on käyttänyt pian pari vuotta sähköistä innovaatioalustaa, jonne henkilöstö voi kirjata työssä syntyneitä kehitysideoita.

Sairaalan innovaatiotoiminnan vastuuryhmä käsittelee uudet ehdotukset ja valitsee niistä eteenpäin vietävät.

Henkilöstön ideoista on jo syntynyt kaupallisia tuotteitakin. Ehdotuksia tulee kaikilta ammattiryhmiltä, myös lääkäreiltä.

– Tähän mennessä olemme saaneet yli 700 ideaa, joista reilut 50 on viety ratkaisuiksi käytäntöön, kertoo OYS:n innovaatiotoiminnan suunnittelija ja koordinaattori Pauliina Hyrkäs.

Yhä useampi idea liittyy kestävän kehityksen edistämiseen. Hyrkäs mainitsee esimerkiksi ehdotuksen, jossa toivottiin muovisten lääkekippojen tilalle ekologisempia materiaaleja.

Koska lääkekippoja kuluu sairaalassa paljon, innovaatiotoiminnan vastuuryhmä ryhtyi selvittämään, mitä vaihtoehtoja olisi tarjolla. Tilalle on luvassa pahvisia lääkekippoja.

– Pahvisten lääkekuppien saatavuutta on selvitetty, ja nyt tiedossa on toimittaja, joka on kehittämässä tällaista tuotetta markkinoille.

Turhat valot pois tutkimushuoneista

OYS:n väki on toivonut aurinkopaneeleja uusien, rakenteilla olevien sairaalarakennusten katoille.

– Tulevaisuuden sairaala -hankkeen asiantuntija kommentoi innovaatioalustalla, että asia huomioidaan ja ensimmäisessä valmistuneessa rakennuksessa tällainen ratkaisu jo onkin.

Jätteiden käsittelyyn tulee paljon ehdotuksia. Niiden pohjalta on kehitetty ohjeistusta jätteiden lajitteluun ja kierrätykseen osastoilla ja ruokaloissa.

Sähkön säästämiseksi on ehdotettu työasemien sammuttamista, kun niitä ei käytetä, ja tarpeettoman valaistuksen vähentämistä. Yksi ideoija esitti käytäntöä, ettei tutkimushuoneisiin sytytetä valoja ennakkoon, vaan vasta lääkäri laittaisi tullessaan päälle ne valot, jotka hän tarvitsee työskentelyynsä.

Henkilökunta on toivonut työnantajan tukea työmatkapyöräilyyn tai -kävelyyn. Myös sähköautojen latauspisteitä on kaivattu.

Jokainen idea otetaan vakavasti. Uudet ideat käsitellään kolmen viikon välein innovaatiotoiminnan vastuuryhmässä.

Lue myös

– Isossa sairaalassa on totuttu toimimaan erikoisaloittain ja kehittämistä on usein toteutettu pistemäisesti. Pyrkimyksenä on myös tarttua haasteisiin, jotka johtuvat toimintaympäristön kompleksisuudesta ja toimintojen erillisyydestä.

Innovaatiotoiminta auttaa tunnistamaan kehitysideoita, jotka hyödyttävät koko organisaatiota.

Koronatilanne innoittaa ideointiin

Myös koronatilanne on synnyttänyt uusia kehitysideoita.

– Yksi niistä on koronapotilaiden kotiseurantaa helpottava sovellus, joka on viety käytäntöön.

Lisäksi on ehdotettu robottiavusteista potilaskiertoa etäyhteydellä tilanteessa, jossa pyritään välttämään lähikontaktia.

Sairaalaan on toivottu automaattisia valokatkaisimia ja ovenkahvojen vaihtamista antibakteerisiin materiaaleihin, jotta mikrobien kasvu estyisi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030