Ajan­kohtai­sta

Myllymäki toivoo valtiolta tiukempaa otetta palveluista

Kati Myllymäki soisi valtion määräävän pienet, köyhät kunnat sosiaali- ja terveysalueyhteistyöhön, jos ne eivät suostu kuntaliitokseen. Myllymäki on yksi palvelurakenteen alueellisista selvityshenkilöistä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/palapeli_Pixmac000058288521.jpg

– Tämä on nopea kuulemiskierros, kuvaa johtava ylilääkäri Kati Myllymäki palvelurakenteen alueellista selvitystyötä.

Alueelliset selvityshenkilöt nimettiin viime viikolla. Myllymäki selvittää Helsingin yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualuetta yhdessä HUS:n toimitusjohtajan Aki Lindénin ja johtaja Riitta Särkelän kanssa.

HYKS:n erva-alueen erityiskysymyksiä ovat palvelujen järjestäminen metropolialueella ja kysymys siitä, miten HYKS:n valtakunnalliset erityistehtävät otetaan huomioon.

Oma erityiskysymyksensä on myös esimerkiksi noin 9 500 asukkaan Hanko.

– Hangolla on talousongelmia, se on aika etäällä isoista kaupungeista eikä sillä ole muita rajanaapureita kuin Raasepori, jonka kanssa Hanko ei kuitenkaan ole halunnut yhteistyötä.

Selvitysalueeseen kuuluvat myös Kymenlaakso ja Etelä-Karjala.

Tarvitaan pontevampaa ohjausta valtiolta

Myllymäki ei usko alkavan selvitystyön tuovan esille juurikaan uutta, sillä selvityksiä on tehty jo vuosikausia.

– Maantiede, kuntatalous, väestöennusteet ja veropaineet ovat tiedossa entuudestaan. Se mitä puuttuu, on tahtotila tai päätöksentekokyky kunnissa. Vaikein kysymys selvitystyössä on kuntien yhteisen tahdon löytäminen.

Valtioneuvosto on linjannut, ettei kuntia pakoteta kuntaliitoksiin. Myllymäki toivoo valtiolta tiukempaa otetta palveluista.

– Olennainen kysymys on, voidaanko kuntia pakottaa yhteistoiminta-alueeseen. Jos kunta on hyvin pieni tai köyhä, se voisi valita, tekeekö kuntaliitoksen vai meneekö sosiaali- ja terveysalueyhteistyöhön.

– Jos perusterveydenhuoltoa ei pystytä vahvistamaan, mutta sairaanhoitopiirit puretaan, syntyy aikamoinen soppa. On iso kysymys, mitä sairaanhoitopiirien purkaminen merkitsisi hallinnollisesti ja taloudellisesti. Niillä on paljon omaisuutta.

Yksinkertaista matematiikkaa

Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Göran Honga selvittää Turun yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualuetta yhdessä valtiotieteiden kandidaatti Harry Yltävän ja johtavan ylilääkärin Tiina Perän kanssa.

Honga muistuttaa, että kaikki selvityshenkilöt ovat mukana valtakunnallisessa palvelurakennetyöryhmässä. Kaikista alueista on tiedot ja kokemusta entuudestaan. Aluetilaisuuksissa selvitysmiehet pyrkivät nyt löytämään alueen oman tahdon ja sovittamaan se hallitusohjelman ja hallituksen raameihin. Sama malli ei käy kaikkialle, koska maan eri osat ovat niin erilaisia.

– Matematiikka on aika yksinkertainen: kunnalla pitää olla kantokykyä ja kykyä hoitaa sosiaali- ja terveyssektori. Jos niin ei ole, se joutuu hallituksen päätöksen mukaan hakeutumaan yhteistyöhön muiden kanssa ja tekemään selvitykset sen suhteen. Selvityshenkilöt eivät voi pakottaa ketään yhteen. Me teemme vain mallin mielestämme järkevästä järjestelmästä ja aluejaosta.

Oman selvitysalueensa suurimpina haasteina Honga pitää pienten kuntien runsautta, aluesairaaloiden työnjakoa ja kysymystä palvelujen keskittämisestä.

Suvi Sariola

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030