Ajan­kohtai­sta

Myrkytystietokeskus: Muista hulluruohomyrkytyksen mahdollisuus

Hulluruohon siemeniä sisältävän kasvispakasteen syöminen on aiheuttanut antikolinergisen oireyhtymän oireita. Yhteyden tunnistaminen voi säästää potilaan tarpeettomilta tutkimuksilta ja hoidoilta, Myrkytyskeskus ohjeistaa.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/datura.jpg

Myrkytystietokeskuksen tiedossa on kuusi ihmistä, jotka ovat saaneet hulluruohon aiheuttamiksi sopivia oireita vihannespakasteen syömisen jälkeen. Vakavia myrkytyksiä ei ole tiedossa, mutta kolme potilasta on ollut tutkittavana tai hoidossa sairaalassa.

Kyseessä on SOK/Inex Partners Oy:n Rainbow Ruokaisat Pannukasvikset vihannes-papu-siemensekoitus, joka on vedetty takaisin markkinoilta 15.5.2013 (https://www.s-kanava.fi/web/s/uutinen?announcement=610435_384136).

Kahta iäkästä, keskivaikeita myrkytysoireita saanutta potilasta on tutkittu ja hoidettu ajatellen aivoverenkiertohäiriön mahdollisuutta, koska hulluruohon aiheuttamien oireiden mahdollisuus ei ollut tiedossa. Yhteyden tunnistaminen voi säästää potilaan tarpeettomilta tutkimuksilta ja hoidoilta.

Hulluruohomyrkytyksissä yleensä kuvattuja tyypillisiä oireita voivat olla suun kuivuminen, jano ja nielemisvaikeudet. Oireita ovat myös kasvojen punoitus, sydämen tiheälyöntisyys, silmän mustuaisen laajentuminen ja kuume, kun annokset ovat suuremmat. Lievästi kohonnut verenpaine, pahoinvointi ja oksennukset ovat tavallisia. Sekavuus ja hallusinaatiot ovat mahdollisia keskivaikeassa myrkytyksessä, ylilääkäri Kalle Hoppu kertoo tiedotteessa.

Antikolinerginen syndrooma on kliininen diagnoosi. Mikäli potilaalla on antikolinergiseen oireyhtymään sopivia löydöksiä ilman selvää syytä, kannattaa selvittää, onko mahdollisesti syöty edellä mainittuja kasvispakasteita (tarkemmat tuotetiedot löytyvät edellä mainitulta nettisivulta). Epäselvissä tapauksissa kannattaa harkita fysostigmiinin diagnostista käyttöä turhien ja potentiaalisesti vaarallisten tutkimusten ja hoitojen välttämiseksi. Hoito on oireenmukaista.

Suurin myrkytysten riski on lapsilla ja vanhuksilla.

Tuotetta voi löytyä kotitalouksista myös myöhemmin, sillä tuotteen parasta ennen -päiväykset ovat heinä–lokakuussa 2014.

Kuva: Panthermedia

Kirjallisuutta:

1. Laine K. Myrkytyksiin liittyvät toksiset oireyhtymät. Duodecim; lääketieteellinen aikakauskirja. 2000;116:1620–7. (http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo91676.pdf) 2. Hoppu K, Pajarre-Sorsa S. Fysostigmiini. Kirjassa: Ruokonen E, Koivula I, Parviainen I, Perttilä J, toim. Akuuttihoidon lääkkeet ja niiden käyttö. 2. uudistettu painos. painos. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim; 2011. s. 199-201. (http://www.terveysportti.fi/dtk/aho/avaa?p_artikkeli=ala00153)

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030