Myrkytystutkijat tietävät, että suomalainen juo kaikkea pullotettua
Kansalliseen Myrkytystietokeskukseen tulee vuosittain noin 40 000 puhelua. Suurin osa niistä koskee äkillisiä myrkytyksiä tai niiden epäilyjä. Keskuksessa on ympärivuorokautinen päivystys, jota tarvitaan, koska soitot tulevat pääasiassa tunnin sisällä epäillystä altistuksesta.
- Yli puolet puheluista koskee alle 6-vuotiaita lapsia. Eniten kysytään lääkkeistä, kasveista ja pesuaineista, sanoo dosentti Kalle Hoppu Myrkytystietokeskuksesta.
Aikuisten osalta kysytään eniten lääkeaineista. Viime aikoina lisääntyvä ongelma on ollut annosteluvirhe, joka saattaa sattua kun muistamaton vanhus ottaa kahteen kertaan samat lääkkeet tai hoitolaitoksessa naapuripotilaan lääkkeet.
Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitos tutkii myrkytyskuolemien syitä. Laitoksessa tehdään noin 6 000 toksikologista selvitystä vuosittain.
- Laitteisto on nykyään huippuluokkaa. Vain yksi millilitra verta ja viisi grammaa maksakudosta riittää selvittämään myrkkypitoisuudet. Tarkin määritys tehdään TOF-massaspektrometrialla, kertoo laitoksen professori Erkki Vuori.
Laitoksessa on havaittu, että suomalainen juo kaikkea, mikä on pakattu pulloon. Kaikki alkoholit, puhdistusaineet ja liuottimet kelpaavat. Lainsäädännön muutokset näkyvät melko pian laitoksen tilastossa, esim. metanolin salliminen lasinpesunesteissä ja viinaveron lasku näkyvät nousuina.
- Huumeista vieroitusoireiden korvaushoidossa käytetty buprenorfiini on kuolemansyynä kovassa nousussa, sanoo Vuori.