1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Näitä asioita lääkäriehdokkaat ajavat
Ajan­kohtai­sta

Näitä asioita lääkäriehdokkaat ajavat

Etenkin perusterveydenhuolto, lapset ja nuoret sekä luonto yhdistävät kuntavaalien lääkäriehdokkaita.

Näitä asioita lääkäriehdokkaat ajavat Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Lääkäriehdokkaiden kuntavaaleissa ajamista teemoista nousi esille ehdokkaita yhdistäviä aihepiirejä. Tiedot on kerätty Lääkärilehden verkkosivuille esittelynsä jättäneiden lääkärikuntavaaliehdokkaiden esittelyistä.

1) Perusterveydenhuolto

Lääkäriehdokkaita yhdisti eniten huoli perusterveydenhuollon tilasta. Monet ehdokkaat peräänkuuluttivat toimivampaa, paremmin resurssoitua ja paremmin saatavilla olevaa perusterveydenhuoltoa.

– Vahva perusterveydenhuolto on kaiken lähtökohta, kirjoittaa valitsijayhdistyksen ehdokas Harri Makkonen Kuopiosta.

– Laadukas, kustannusvaikuttava terveydenhuolto on kaikkien kuntalaisten etu, kirjoittaa Kokoomuksen ehdokas Pia Nordström Tampereelta.

2) Lapset ja nuoret

Lasten ja nuorten asiat nousivat seuraavaksi yleisimmiksi ehdokkaiden esittelyissä. Lasten, nuorten ja perheiden matalan kynnyksen palveluja, laadukasta koulutusta peruskoulusta lähtien sekä lastensuojelun ja sosiaalityön riittävää resursointia vaadittiin.

– Koulujen ryhmäkoot pieniksi ja opetuksen laatuun huomio, kirjoittaa Kristillisdemokraattien ehdokas Marja Salonius Vantaalta.

– Lasten, nuorten ja perheiden matalan kynnyksen palvelut kuntoon varhaisen tuen saamiseksi ongelmiin, kirjoittaa Ympäristöpuolueen ehdokas Santeri Kenttä Espoosta.

3) Luonto ja ilmasto

Kolmanneksi eniten lääkäriehdokkaita yhdistivät luonnon suojelemiseen, ilmastotoimiin ja lähiluonnon tärkeyteen liittyvät asiat. Esiin nousivat muun muassa lähiluonnon vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin, luonnon tarjoamat monipuoliset liikunta- ja ulkoilumahdollisuudet sekä hiilineutraaliuden tavoittelu.

– Metsiä ja järviluontoa tulee säilyttää tuleville sukupolville, ja myös kansainväliseen yhteistyöhön kestävissä elintavoissa tulee sitoutua, kirjoittaa Vihreiden ehdokas Marja Estola Imatralta.

– Kunta voi päätöksillään tehdä ekologisista valinnoista helpompia. Ilmastonmuutos vaikuttaa terveyteen heikentävästi, kirjoittaa Keskustan ehdokas Hanna Kinnunen Leppävirralta.

4) Vanhukset

Lääkäriehdokkaita yhdisti myös huoli vanhusten ja ikäihmisten hyvinvoinnista ja palveluiden turvaamisesta. Arvokasta, turvallista ja hyvää vanhuutta peräänkuulutettiin sekä toivottiin lisää laatua vanhusten kotihoitoon.

– Myös ikäihmisillä on oikeus turvalliseen elämään, kirjoittaa Keskustan ehdokas Liisa Kylmänen Limingasta.

Lue myös

– Vanhenemiseen kuuluu kunkin toimintakyvyn mukaan mahdollisuus harrastuksiin ja yhdessäoloon, kirjoittaa Kokoomuksen ehdokas Kari-Matti Hiltunen Tampereelta.

5) Mielenterveys

Mielenterveyspalveluihin kaivattiin lisää resursseja, lisää matalan kynnyksen palveluita, terapiatakuuta ja nopeaa palvelujen saatavuutta.

– Päihde- ja mielenterveysongelmiin tehokas apu nopeasti, kirjoittaa Kristillisdemokraattien ehdokas Katja Toepfer Lahdesta.

6) Yrittäjyys

Myös muutamia lääkäriehdokkaita yhdistivät yrittämisen toimintaedellytyksien parantaminen ja tavoite pienyrittäjien etuja ajavasta kunnasta.

– Yrittäjänä ymmärrän kuinka tärkeää on antaa pienille yrityksille mahdollisuus osallistua kunnan järjestämiin kilpailutuksiin, kirjoittaa Kokoomuksen ehdokas Natalia Gelgor Espoosta.

Listaus lääkäriehdokkaista ja esittelyt ovat Lääkärilehden verkkosivuilla.

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Sote-uudistus muuttaa TAYS Sydänsairaalan toimintaa

Myöskään Länsi-Pohjan sairaala ei voi jatkaa nykyisessä muodossa.

Ajassa
Injektiomuotoisten korvaushoitolääkkeiden kansainväliset hoitosuositukset julkaistaan suomeksi

Uudet korvaushoitolääkkeet voidaan antaa pistoksena kerran viikossa tai kerran kuukaudessa.

Ajassa
Anne Remes Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaaniksi

Neurologian professori Anne Remes valittiin Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan uudeksi dekaaniksi.

Ajassa
Hannu Halilalle lääkintöneuvoksen arvonimi

Tasavallan presidentti myönsi lääkintöneuvoksen arvonimen varatoiminnanjohtaja, dosentti, LKT Hannu Halilalle.

Ajassa
Automatisoituva teknologia auttaa diabeteksen hoidossa

Elämä on täysin ­vapautunut hybridipumpun käyttöönoton jälkeen, kertoo Anna-Kaisa Tuomaala.

Kolumni
Toisaalla, toiste

Aikuiseksi kasvaa niin varkain, kirjoittaa Janna Rantala.