Nälkäisenä töissä?
Yhä useampi lääkäri ainakin yrittää syödä kunnon ruoan työpäivän aikana. Pitkästä leikkauksesta lounaalle ei tosin edelleenkään poiketa.
HYKS:n Naistenklinikalla työskentelevä perinatologi Marja Kaijomaa ehtii käydä kunnolla syömässä ehkä kolmena työpäivänä viidestä, muina hätäisesti tai huonosti.
Ruokailumahdollisuuksiin vaikuttaa työnkuvan moninaisuus. Synnytyssalissa tilanteet vaihtelevat, ja syömään pääsee, kun on rauhallista. Antenataaliosasto on yleensä hyvin kiireinen, ja sikiötutkimusyksikössäkin aikataulu joskus venähtää. Äitiyspoliklinikalla sen sijaan on suunnitellut ruokatauot.
Jos aikaa on riittävästi, Kaijomaa syö Meilahden sairaalan ruokalassa. Sinne kävelee viidessä minuutissa.
- Naistenklinikalla on myös oma puurolounas. Se ei ole kovin monipuolinen, mutta kyllä sillä nälän hoitaa. Tarjolla on puuroa, vähän salaattitarpeita, voileipää ja jugurttia.
Joskus hän syö lounaan lääke-esittelyssä, mutta niitä on Naistenklinikalla korkeintaan kerran viikossa. Lääke-esittelyissä on yleensä tarjolla ruokaa tai salaattia, harvemmin enää pullaa tai viinereitä. Klinikan omissa kokouksissa ei yleensä tarjoilla mitään.
- Luulen, etteivät synnytyspuolen lääkärit meillä yleensä koe suureksi ongelmaksi sitä, että emme ehtisi syömään. Niin käy yleensä vain satunnaisesti tai väliaikaisesti.
Kulttuurin muutos
HYKS:n syöpätautien klinikassa on viime vuosina yritetty kiinnittää erityistä huomiota työhyvinvointiin ja yhtenä sen osana siihen, että lääkärit ehtisivät syömään. Ajanvarausohjelmaan on tehty yleensä tunnin tauko keskelle päivää, niin että pelivaraa jää, vaikka aikataulut pettäisivät.
- Haastatellessani nuoria lääkäreitä sanon aina, että meillä on ollut paha tapa, ettei käydä syömässä, mutta minä kannustan pitämään ruokatauon, kertoo ylilääkäri Tiina Saarto.
Hänen mielestään kulttuurin muutosta on selvästi tapahtunut.
- En silti sano, että kaikki välttämättä ehtisivät syömään. Vaikeinta on varmaan poliklinikan lääkäreillä. Siellä aikataulut ovat kuitenkin aika tiukkoja. Meillä ei myöskään ole ruokalaa samassa rakennuksessa, mikä voi hiukan nostaa kynnystä lähteä syömään.
Aamutankkauksella läpi päivän
Leikkaussalissa työskentelevien lääkärien työ poikkeaa monen kollegan työstä ruokailunkin osalta.
- Virka-aikana jokaisen on tietysti pyrittävä syömään lounasta. Todellisuudessa hyvin monet kirurgit yrittävät leikkauspäivinä sinnitellä ilmeisen vahvalla aamupalalla läpi koko työpäivän. Pitkissä päivän kestävissä leikkauksissa nälän tunne ei ole ensimmäinen mieleen tuleva asia, sanoo HYKS:n operatiivisen yksikön johtaja, professori Reijo Haapiainen.
Jos työpäivä koostuu lyhyistä leikkauksista, niiden välissä ehtii syödä. HYKS:ssa on lämmintä ruokaa tarjolla käytännössä lähes koko päivän. Vaativissa, päivän kestävissä leikkauksissa ruokataukoa ei kuitenkaan varsinaisesti pidetä.
- Tämä johtaa siihen, että aamulla tankataan aivan mahdottomasti, otetaan nestettä leikkauksen aikana ja syödään vasta iltapuolella, kun päivä on ohi. Niin tein itsekin, kun tein pelkästään operatiivista työtä. Tapa ei ole aivan ruokailusuositusten mukainen.
Haapiaisen mukaan kirurgien leikkaussalityöskentelyyn liittyy monia henkilökohtaisia rituaaleja ja totuttautuminen päivän syömättömyyteen lienee yksi niistä.
Erittäin tärkeää on huolehtia syömisestä pitkissä päivystyksissä virka-ajan jälkeen.
- Osa tulee toimeen omilla eväillä, osa tilaa sairaalan päivystysaterian tai pitsaa kaupungilta. Kukaan ei jaksa pitkää päivystysvuoroa, jollei tankkaa ilta- tai yöaikaan.
Syömättömyys kostautuu
- Minä käyn aina lounaalla, muuten ei jaksa. Sen verran pitää löytyä aikaa. Ainakaan minulle nälkäisenä työskentely ei sovi. Syömättömyys kostautuu iltapäivällä, sanoo terveyskeskuslääkäri Sanna Tervonen Joensuun terveyskeskuksesta.
Yleensä hän syö terveysaseman omassa ruokalassa, ajoittain lääke-esittelylounailla. Niilläkin tarjotaan lämmin ruoka.
Tervonen arvelee myös kollegojen ehtivän lounaalle.
- Joskus meitä saattaa olla yhtä aikaa syömässä yli kymmenenkin. Ne ovat mukavia hetkiä: vaihdetaan kuulumisia ja vähän voi konsultoidakin. Meillä asiat on järjestetty niin, että ruokailuun löytyy aikaa.
Vain harva syö eväitä
- Minusta tuntuu, että lääkärit ovat tottuneet siihen, että he syövät kunnollisen aterian. Aika harva syö pelkkiä eväitä, kertoo Rovaniemen terveyskeskuksen ylilääkäri Miia Palo.
Kaupungin kummallakin terveysasemalla on työpaikkaruokala. Toisessa lounas on tarjolla joka päivä, ja toiseen sen voi halutessaan tilata. Ruokaa tarjotaan myös lääke-esittelyissä, joita järjestetään lounasaikaan useana päivänä viikossa.
- Ruokatauko on merkitty työohjelmaan puolen tunnin pituiseksi, vaikkei se aina sellaisena toteudukaan. Ennen ruokataukoa voi kuitenkin olla toimistoaikaa ja ruokatauon jälkeen puhelinaikaa, joten keskellä päivää on pientä joustoa, vaikka vastaanotto venyisi, Miia Palo sanoo.