1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Neurologian Vuoden tutkija -palkinto Filip Scheperjansille
Ajan­kohtai­sta

Neurologian Vuoden tutkija -palkinto Filip Scheperjansille

HUS:n Neurokeskuksessa työskentelevä Scheperjans on osoittanut Parkinson-potilaiden suoliston poikkeavan bakteeriflooran.

Neurologian Vuoden tutkija -palkinto Filip Scheperjansille Kuva 1 / 1 Kuva: Sami Perttila

Neurologian erikoislääkäri, LT Filip Scheperjans (38) sai palkinnon ansiokkaasta ja innovatiivisesta neurologian alan tutkimustyöstä.

HUS:n Neurokeskuksessa työskentelevä Scheperjans on ollut avaamassa mikrobisto-suoli-aivo-akselin tutkimusta osoittamalla ensimmäistä kertaa Parkinson-potilaiden suoliston poikkeavan bakteeriflooran.

Kansainvälisesti laajasti verkostoitunut Scheperjans on menestynyt erinomaisesti tutkimusrahoituksen saamisessa. Hän on saanut rahoitusta muun muassa Michael J. Foxin tutkimussäätiöltä, Suomen Akatemialta ja Suomen Lääketieteen Säätiöltä.

Lue myös

– Luettuani Aikakauskirja Duodecimista Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin DNA-sekvensointi- ja genomiikkalaboratorion johtajan, dosentti Petri Auvisen artikkelin suoliston mikrobiston uusista sekvensointimahdollisuuksista, heräsi ajatus menetelmän hyödyntämisestä Parkinsonin taudin tutkimuksessa. Parkinson-potilaiden suolisto-ongelmien syitä ei ollut vielä aiemmin selvitetty, Scheperjans taustoittaa tiedotteessa.

Suomen Neurologinen yhdistyksen jakama Vuoden nuori tutkija -palkinto luovutettiin viime torstaina. Palkinto myönnettiin nyt toista kertaa.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.