1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Neurologian Vuoden tutkija -palkinto Filip Scheperjansille
Ajan­kohtai­sta

Neurologian Vuoden tutkija -palkinto Filip Scheperjansille

HUS:n Neurokeskuksessa työskentelevä Scheperjans on osoittanut Parkinson-potilaiden suoliston poikkeavan bakteeriflooran.

Neurologian Vuoden tutkija -palkinto Filip Scheperjansille Kuva 1 / 1 Kuva: Sami Perttila

Neurologian erikoislääkäri, LT Filip Scheperjans (38) sai palkinnon ansiokkaasta ja innovatiivisesta neurologian alan tutkimustyöstä.

HUS:n Neurokeskuksessa työskentelevä Scheperjans on ollut avaamassa mikrobisto-suoli-aivo-akselin tutkimusta osoittamalla ensimmäistä kertaa Parkinson-potilaiden suoliston poikkeavan bakteeriflooran.

Kansainvälisesti laajasti verkostoitunut Scheperjans on menestynyt erinomaisesti tutkimusrahoituksen saamisessa. Hän on saanut rahoitusta muun muassa Michael J. Foxin tutkimussäätiöltä, Suomen Akatemialta ja Suomen Lääketieteen Säätiöltä.

Lue myös

– Luettuani Aikakauskirja Duodecimista Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin DNA-sekvensointi- ja genomiikkalaboratorion johtajan, dosentti Petri Auvisen artikkelin suoliston mikrobiston uusista sekvensointimahdollisuuksista, heräsi ajatus menetelmän hyödyntämisestä Parkinsonin taudin tutkimuksessa. Parkinson-potilaiden suolisto-ongelmien syitä ei ollut vielä aiemmin selvitetty, Scheperjans taustoittaa tiedotteessa.

Suomen Neurologinen yhdistyksen jakama Vuoden nuori tutkija -palkinto luovutettiin viime torstaina. Palkinto myönnettiin nyt toista kertaa.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Kun aika on – näin lopetat vastaanoton

Lääkäri ei voi lopettaa vastaanottoaan noin vaan.

Tieteessä
Lääkkeiden riskinjakosopimuksille on selvä tarve

Sairaaloiden ja lääkeyritysten sopimukset ovat yleistyneet Suomessakin.

Ajassa
Mihin yleislääkäripäivystäjää tarvitaan yöllä?

Ei pidä lähteä lääkärin ammattiin, jos ajattelee, että tehdään virkamiestyötä virka-aikana päiväsaikaan, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen.

Liitossa
Laatupalkinnosta kilpailee kolme finalistia

Yksi finalisteista on Heinola, jossa on kehitetty vanhuspalveluiden lääkäritoimintaa – kuvassa ovat johtava ylilääkäri Kirsi Timonen sekä geriatrian erikoislääkärit Pirjo Peltomäki ja Markus Peltonen.

Tiedepääkirjoitus
Parkinsonin tauti – uraatistako apua?

Uraattitason nostaminen farmakologisesti voisi hidastaa sekä motoristen että kognitiivisten oireiden etenemistä, kirjoittaa Tua Annanmäki.

Ajassa
Mukana porukassa

– Johtoryhmässä on päässyt tutustumaan työyhteisöön laajemmin, kertoo erikoistuva lääkäri Joel Holmen.