Neuropsykiatrisesti oireileville lapsille tarjotaan apua entistä varhemmin
Tampereella, Lempäälässä ja Sastamalassa autetaan neuropsykiatrisesti oireilevia lapsia uusilla tavoilla ja entistä aikaisemmin. Nepsy-hankkeessa opastetaan vanhempia ja lasten kanssa työskenteleviä muita aikuisia. Tukea annetaan netissä ja menemällä koteihin, päiväkoteihin ja kouluihin.
Erilaisista neuropsykiatrisista häiriöistä kärsii jopa joka kymmenes lapsi. Tampereella, Lempäälässä ja Sastamalassa autetaan neuropsykiatrisesti oireilevien lasten vanhempia ja lasten kanssa työskenteleviä muita aikuisia Nepsy-hankkeessa.
– Kun vanhemmat ottavat meihin yhteyttä, käy usein ilmi, että perhettä on pompoteltu asiantuntijalta toiselle. Jos lähete erikoissairaanhoitoon on tehty, sinne on vuoden jono. Useimpien lasten kohdalla on ehtinyt muodostua ns. negatiivinen vuorovaikutuksen kehä, ja aikuiset lapsen ympärillä ovat uupuneet, kertoo projektikoordinaattori Marjo Veima Nepsy-hankkeesta.
Vanhemmilla voi olla monesti paljonkin tietoa ADHD:sta, mutta he saattavat olla epävarmoja siitä, toimivatko he oikein lapsensa kanssa. Ilman kuulluksi ja ymmärretyksi tulemisen kokemusta vanhempien on vaikea ymmärtää sekä tukea omaa lastaan. Vanhempien tuen tarve kasvaa erityisesti silloin, kun lapsi menee päiväkotiin, esikouluun tai kouluun.
Tieto liikkeelle
– Nepsyn työntekijät jalkautuvat ohjaamaan lapsen kuntoutusta kädestä pitäen kotiin, päiväkotiin, kouluun, opiskeluun ja harrastuksiin. Tarkoitus on se, että tietotaito siirtyy ammattilaisille ja koteihin, sanoo Veima.
Harjoittelu aloitetaan yhdestä asiasta, mielellään niin helposta, että lapsi saa onnistumisen kokemuksen. Jos lapsi käyttäytyy väkivaltaisesti, aloitetaan kuntoutus kuitenkin siitä.
Vanhemmille ja lapsen kanssa työskenteleville annetaan materiaalipankista valmiita kuvia helpottamaan kuntoutuksen aloittamista. Nepsyn järjestämille kursseille voivat vanhempien lisäksi osallistua muutkin lapsen läheiset ihmiset.
– Kokeilemme myös kuntoutuksen apuvälineiden ja opettavaisten pelien lainaamoa ja järjestämme konsultaatio-kahviloita, joissa vanhemmat voivat pienessä ryhmässä saada sekä tietoa että vertaistukea.
Ulla Toikkanen
kuva Pixmac