Neurostimulaatio paransi Parkinson-potilaiden elämänlaatua
NEJM:ssä julkaistun tutkimuksen mukaan neurostimulaatio paransi Parkinsonin tautia sairastavien elämänlaatua enemmän kuin lääkehoito.
Neurostimulaatio paransi Parkinsonin tautia sairastavien elämänlaatua ja vähensi varhaisia motorisia komplikaatioita tehokkaammin kuin lääkehoito, osoittaa NEJM:ssä julkaistu tutkimus.
Kaksivuotiseen kokeeseen satunnaistettiin 251 Parkinson-potilasta, joilla oli varhaisia motorisia komplikaatioita. Potilaiden keski-ikä oli 52 vuotta ja sairauden kesto keskimäärin 7,5 vuotta. Potilaat jaettiin kahteen ryhmään, joista toista hoidettiin neurostimulaatiolla ja lääkkein, osaa pelkästään lääkkeillä.
Neurostimulaation vaikutusta potilaiden elämänlaatuun arvioitiin käyttämällä Parkinson Disease Questionnaire -elämänlaatumittaria (0–100 pistettä). Lisäksi mitattiin potilaiden motorisia ongelmia, päivittäisistä toimista selviytymistä, levodopan aiheuttamia motorisia komplikaatioita ja aikaa, jolloin liikuntakyky oli hyvä ilman dyskinesiaa.
Neurostimulaatioryhmässä potilaiden elämänlaatu parani 7,8 pistettä, kun taas pelkässä lääkehoitoryhmässä elämänlaatu heikkeni keskimäärin 0,2 pistettä. Neurostimulaatio helpotti motorisia vaikeuksia ja päivittäistä toimintaa sekä vähensi levodopan aiheuttamia motorisia komplikaatioita paremmin kuin pelkkä lääkehoito. Se myös pidensi aikaa, jolloin liikuntakyky oli hyvä.
Vakavia haittavaikeuksia ilmeni noin 55 %:lla potilaista neurostimulaatioryhmässä ja noin 44 %:lla lääkeryhmässä.
Suvi Sariola
Kuva: Panthermedia