1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon supistukset jatkuivat pandemian vuoksi
Ajan­kohtai­sta

Neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon supistukset jatkuivat pandemian vuoksi

Käyntejä lastenneuvolassa ja kouluterveydenhuollossa on ollut alkuvuonna 2021 vähemmän kuin normaaliaikana vuonna 2019, mutta enemmän kuin viime keväänä.

Neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon supistukset jatkuivat pandemian vuoksi Kuva 1 / 1 Kuva: Panthermedia

Koronaepidemian ensimmäisen aallon aikana keväällä 2020 tehdyt supistukset lasten, nuorten ja perheiden ehkäiseviin palveluihin ovat jatkuneet tänä vuonna. Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) neuvolaverkostolle sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon verkostoille tekemistä seurantakyselyistä.

Alkuvuonna 2021 kyselyyn vastanneista terveydenhoitajista suuri osa on ollut ainakin osittain siirrettynä muihin, tavallisimmin koronaepidemiaan liittyviin tehtäviin. Siirrot ovat pääasiassa olleet lyhyitä, yhteensä alle kahden viikon mittaisia.

Käyntejä lastenneuvolassa ja kouluterveydenhuollossa on ollut alkuvuonna 2021 vähemmän kuin normaaliaikana vuonna 2019, mutta enemmän kuin keväällä 2020. Terveystarkastusten arvioidaankin toteutuvan keväällä 2021 paremmin kuin vuotta aikaisemmin.

Opiskeluterveydenhuollon palveluissa näkyy muutos palvelujen tuottamistavassa. Fyysisiä käyntejä on keväällä 2021 ollut vähemmän kuin normaaliaikana, mutta myös vähemmän kuin keväällä 2020. Etäasiointi on sen sijaan lisääntynyt. Kaikkien asiointien määrä on kevään 2020 notkahduksen jälkeen palautunut lähes normaaliksi vuoden 2019 tasolle.

Ammattilaisten huoli asiakkaista kasvoi

Henkilöstön huoli lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnista on kasvanut alkuvuonna 2021 verrattuna aikaan ennen koronaepidemiaa. Eniten huoli asiakkaiden hyvinvoinnista kasvoi opiskeluterveydenhuollossa. Ammattilaisista 90 prosenttia arvioi huolensa opiskelijoiden hyvinvoinnista olleen alkuvuonna 2021 huomattavasti suuremman tai jonkin verran suuremman kuin ennen koronaepidemiaa.

Neuvolan henkilöstöstä 85 prosenttia ilmoitti huolensa lasten hyvinvoinnista olevan huomattavasti tai jonkin verran suurempaa kuin ennen epidemiaa. Kouluterveydenhuollon henkilöstöstä 83 prosenttia ilmoitti samoin.

Lue myös

Kyselyyn vastanneiden terveydenhoitajien ja lääkäreiden mukaan perheiden taloudelliset vaikeudet, vanhemmuuden haasteet sekä lasten, nuorten ja vanhempien yksinäisyys ja mielenterveysongelmat olivat lisääntyneet tänä vuonna. Mielenterveysongelmiin liittyviin käynteihin käytettiin neuvoloissa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa suurempi osuus työajasta kuin vuonna 2019.

THL selvitti koronaepidemian vaikutuksia neuvoloiden sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluihin keräämällä käyntisyytietoja Avohilmo-rekisteristä ja tekemällä huhtikuussa kyselyn, johon vastasi 700 asiakastyötä tekevää ammattilaista. Aiemmat kyselyt tehtiin syksyllä 2020 ja keväällä 2021.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Sote-uudistus muuttaa TAYS Sydänsairaalan toimintaa

Myöskään Länsi-Pohjan sairaala ei voi jatkaa nykyisessä muodossa.

Ajassa
Injektiomuotoisten korvaushoitolääkkeiden kansainväliset hoitosuositukset julkaistaan suomeksi

Uudet korvaushoitolääkkeet voidaan antaa pistoksena kerran viikossa tai kerran kuukaudessa.

Ajassa
Anne Remes Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaaniksi

Neurologian professori Anne Remes valittiin Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan uudeksi dekaaniksi.

Ajassa
Hannu Halilalle lääkintöneuvoksen arvonimi

Tasavallan presidentti myönsi lääkintöneuvoksen arvonimen varatoiminnanjohtaja, dosentti, LKT Hannu Halilalle.

Ajassa
Automatisoituva teknologia auttaa diabeteksen hoidossa

Elämä on täysin ­vapautunut hybridipumpun käyttöönoton jälkeen, kertoo Anna-Kaisa Tuomaala.

Kolumni
Toisaalla, toiste

Aikuiseksi kasvaa niin varkain, kirjoittaa Janna Rantala.