1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon supistukset jatkuivat pandemian vuoksi
Ajan­kohtai­sta

Neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon supistukset jatkuivat pandemian vuoksi

Käyntejä lastenneuvolassa ja kouluterveydenhuollossa on ollut alkuvuonna 2021 vähemmän kuin normaaliaikana vuonna 2019, mutta enemmän kuin viime keväänä.

Neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon supistukset jatkuivat pandemian vuoksi Kuva 1 / 1 Kuva: Panthermedia

Koronaepidemian ensimmäisen aallon aikana keväällä 2020 tehdyt supistukset lasten, nuorten ja perheiden ehkäiseviin palveluihin ovat jatkuneet tänä vuonna. Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) neuvolaverkostolle sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon verkostoille tekemistä seurantakyselyistä.

Alkuvuonna 2021 kyselyyn vastanneista terveydenhoitajista suuri osa on ollut ainakin osittain siirrettynä muihin, tavallisimmin koronaepidemiaan liittyviin tehtäviin. Siirrot ovat pääasiassa olleet lyhyitä, yhteensä alle kahden viikon mittaisia.

Käyntejä lastenneuvolassa ja kouluterveydenhuollossa on ollut alkuvuonna 2021 vähemmän kuin normaaliaikana vuonna 2019, mutta enemmän kuin keväällä 2020. Terveystarkastusten arvioidaankin toteutuvan keväällä 2021 paremmin kuin vuotta aikaisemmin.

Opiskeluterveydenhuollon palveluissa näkyy muutos palvelujen tuottamistavassa. Fyysisiä käyntejä on keväällä 2021 ollut vähemmän kuin normaaliaikana, mutta myös vähemmän kuin keväällä 2020. Etäasiointi on sen sijaan lisääntynyt. Kaikkien asiointien määrä on kevään 2020 notkahduksen jälkeen palautunut lähes normaaliksi vuoden 2019 tasolle.

Ammattilaisten huoli asiakkaista kasvoi

Henkilöstön huoli lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnista on kasvanut alkuvuonna 2021 verrattuna aikaan ennen koronaepidemiaa. Eniten huoli asiakkaiden hyvinvoinnista kasvoi opiskeluterveydenhuollossa. Ammattilaisista 90 prosenttia arvioi huolensa opiskelijoiden hyvinvoinnista olleen alkuvuonna 2021 huomattavasti suuremman tai jonkin verran suuremman kuin ennen koronaepidemiaa.

Neuvolan henkilöstöstä 85 prosenttia ilmoitti huolensa lasten hyvinvoinnista olevan huomattavasti tai jonkin verran suurempaa kuin ennen epidemiaa. Kouluterveydenhuollon henkilöstöstä 83 prosenttia ilmoitti samoin.

Lue myös

Kyselyyn vastanneiden terveydenhoitajien ja lääkäreiden mukaan perheiden taloudelliset vaikeudet, vanhemmuuden haasteet sekä lasten, nuorten ja vanhempien yksinäisyys ja mielenterveysongelmat olivat lisääntyneet tänä vuonna. Mielenterveysongelmiin liittyviin käynteihin käytettiin neuvoloissa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa suurempi osuus työajasta kuin vuonna 2019.

THL selvitti koronaepidemian vaikutuksia neuvoloiden sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluihin keräämällä käyntisyytietoja Avohilmo-rekisteristä ja tekemällä huhtikuussa kyselyn, johon vastasi 700 asiakastyötä tekevää ammattilaista. Aiemmat kyselyt tehtiin syksyllä 2020 ja keväällä 2021.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Nollatoleranssi häirinnälle

Moni häirinnän uhri pohti, oliko antanut vääriä viestejä.

Pääkirjoitus
Pieni mutta tärkeä tuuppaus

Lääkärin näkökulmasta olennaista on pureutua rokottamattomiin, kirjoittaa Pekka Nykänen.

Ajassa
Husiin tulevilta potilailta kysytään epidemiakaudella rokotuksista

Influenssa- ja koronarokotteista kysyminen ja tietojen kirjaaminen on osa Husin potilasturvallisuustyötä.

Kolumni
Toipiluuden tuolla puolen

Jokainen lukee taideteoksiin omia tarinoitaan, kirjoittaa Sirpa Kähkönen.

Ajassa
WMA: Rikkaat valtiot eivät auta riittävästi köyhiä maita koronarokotuksissa

Maailman lääkäriliiton mukaan vaurauden maiden täytyisi tehdä enemmän kansainvälisen yhteistyön hyväksi.

Tieteessä
Sikiöaikaisen alkoholialtistuksen aiheuttamat oireyhtymät

Raskaudenaikainen alkoholialtistus on länsimaissa yksi yleisimmistä sikiövaurioiden syistä.