Ajan­kohtai­sta

Nimettömiin HIV-testeihin ei aina mahdollisuuksia

STM on linjannut, että Suomessa tulisi olla oikeus saada nimetön HIV-testi julkisessa terveydenhuollossa. Käytännössä tämä ei kuitenkaan joka puolella toteudu.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_A10355848_hiv.jpg

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä otettiin nimettömät HIV-pikatestit käyttöön viime syksynä. Ennakko-odotuksista poiketen testissä on käynyt myös nuoria potilaita. Alkuun luultiin, että testeihin hakeutuisivat keski-ikäiset, jotka harrastavat itärajan taakse suuntautuvaa seksiturismia. Näin kertoi YLE uutisessaan.

Suomessa tulisi olla oikeus saada nimetön HIV-testi julkisessa terveydenhuollossa STM:n ohjeiden mukaan. Osastonylilääkäri Matti Ristola HYKS:n infektiosairauksien klinikasta sanoo, että käytännössä tämä toteutuu huonosti.

– Todennäköisesti Suomessa olisi tarvetta anonyymille HIV-testaukselle enemmän kuin sitä on tarjolla. Anonyymejä HIV-testejä ovat tarjonneet huumeiden käyttäjien neuvontapisteet, HIV-säätiö ja SPR:n HIV-työn plus-pisteet, Ristola toteaa.

Kynnys testeihin matalammaksi

HIV-säätiö on kouluttanut yhdessä THL:n kanssa perusterveydenhuollon ammattilaisia HIV-pikatestin tekemiseen. Viime vuonna koulutusta annettiin Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä ja Imatralla, ja koulutus alkaa myös Rovaniemellä, Kemissä ja Tampereella.

HIV-säätiön selvitysten mukaan terveydenhuollon ammattilaisilla olisi halukkuutta tehdä nimettömiä HIV-testejä, mutta tietojärjestelmät eivät taivu tähän.

– Tämä on kuitenkin mahdollista, jos atk-henkilö paneutuu asiaan kuten Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä ja Imatralla on osoitettu, kertoo HIV-säätiön toiminnanjohtaja Irma Pahlman.

Hänen mukaansa nimettömään HIV-testiin pitäisi olla mahdollisuus, jos joku haluaa sen.

– Kynnys testiin menemiseen muuttuu matalammaksi näin, Pahlman huomauttaa.

Ulla Toikkanen
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030