Niskaturvotusta aliarvioidaan seulonnassa
Aliarviointi voi heikentää seulonnan osuvuutta.
Seulontatutkimuksena tehtävässä sikiön niskaturvotuksen mittauksessa on taipumusta aliarviointiin, havaittiin HUS-alueen synnytysyksiköissä juuri tehdyssä tutkimuksessa. Tuloksissa havaittiin yksikkökohtaisia eroja koko Helsingin ja Uudenmaan erityisvastuualueella
– Aliarviointi voi heikentää seulonnan osuvuutta. Sinänsä HUS-alueella ei tarvitse olla suuresti huolissaan, sillä osuvuus on edelleen erittäin hyvä nyt kahtena peräkkäisenä vuonna, kaikumittausten tulosten vaihtelusta huolimatta, toteaa va. osastonylilääkäri Veli-Matti Ulander Kätilöopiston sairaalasta.
– Jos katsotaan 21-trisomiaseulan tuloksia, päästiin seulontaprosessissa yli 85 %:n osuvuuteen, mikä on kansainvälisestikin katsoen hyvä tulos.
Ulander myöntää, että niskaturvotuksen mittausten mediaanijakauman tulisi luonnollisesti olla samassa kohdeväestössä samanlainen yksiköstä ja seulojasta riippumatta.
– Sikiöseulonta on järjestettävä riittävän suurissa yksiköissä, minkä meidänkin tuloksemme vahvistavat.
Lääkärilehdessä 39/2010 (s. 3112) referoidun yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan mittauksissa on usein laatuongelmia ja niihin liittyy vahva aliarviointitaipumus.
Molemmissa tutkimuksissa yhdistelmäseulonnan laatua selvitettiin MoM:n hajonnan avulla. MoM on mittayksikkö, joka saadaan, kun yhdistetään kaikututkimuksena tehtävä sikiön niskaturvotuksen mittaustulos, äidin ikä ja äidin verestä tehtävien laboratoriomittausten arvot.
Seulojakohtainen vertailu alkamassa
HUS-alueella 21-trisomian yhdistelmäseulonta aloitettiin vuonna 2008. Kesäkuussa tietojärjestelmien integraatio vihdoin eteni niin, että nyt seulonnoista saadaan yksikkötasoista tietoa.
Ulanderin mukaan laadunarvioinnissa tulisi päästä seulojakohtaiseen kaikututkimuksen tuloksen arviointiin, mikä HUS:ssa alkanee ensi vuoden alussa. Hän korostaa, että laatua on seurattava jatkuvasti.
– Ongelman tunnistaminen on tärkeää, mutta myös tunnustaminen. Joskus arviointi voidaan ottaa henkilökohtaisena loukkauksena, mistä suinkaan ei ole kysymys. Seulontaan väistämättä kuuluu myös se, ettei kaikkia tapauksia löydetä. Jatkuva koulutus on oleellista, Ulander painottaa.
– Laadunvalvontaa vaikeuttaa myös se, etteivät sairaalat tietosuojasyiden takia saa THL:n epämuodostumarekisteristä oman alueensa tapauksista tunnisteellista potilastietoa. Emme siis pääse virheellisten negatiivisten seulontatulosten jäljille, Ulander sanoo.
Erityisen huolestuneina sairaaloissa on seurattu kuntien kilpailuttamisvimmaa.
– Taloudellinen näkökohta voi olla ainoa kriteeri laadunarvioinnin jäädessä toisarvoiseksi – usein vain paperille, Veli-Matti Ulander huomauttaa.
HUS:ssa aiotaan tulevaisuudessa tuottaa sikiötutkimuksista seurantatietoa laadunvarmistuksen nimissä myös maksajille eli kuntapäättäjille.
Ulla Järvi
Kuva: Panthermedia