1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Nivelrikon etenemisen ennustaminen voi helpottua
Ajan­kohtai­sta

Nivelrikon etenemisen ennustaminen voi helpottua

Business Finlandin rahoittaman hankkeen tavoite on luoda valmius tuotteistaa uudenlainen teknologia, joka mahdollistaisi hoidon yksilöllisen suunnittelun esimerkiksi nivelvaurioon.

Nivelrikon etenemisen ennustaminen voi helpottua Kuva 1 / 1 Kuva: Elena Elisseeva

Professori Rami Korhonen ja dosentti Mika Mononen johtavat Itä-Suomen yliopistossa tutkimushanketta, joka on saanut Business Finlandin rahoituksen selvittämään nivelrikon etenemistä ennustavan algoritmin kaupallista potentiaalia.

Hankkeen kokonaisrahoitus on 434 054 euroa ja pituus 1,5 vuotta.

Hankkeen tavoitteena on luoda sekä teknologinen että kaupallinen valmius tuotteistaa uudenlainen teknologia. Se mahdollistaisi hoidon yksilöllisen suunnittelun esimerkiksi nivelvaurioon. Hoidon suunnittelun tavoitteena olisi nivelrikon ennaltaehkäisy tai etenemisen hidastaminen.

– Tavoitteenamme on, että menetelmäämme hyödyntämällä nivelrikon eteneminen pystytään ennustamaan perustuen MRI:n tai CT:n kliiniseen kuvadataan ja siitä tehtävään tietokonemalliin. Tämän jälkeen menetelmällä voidaan simuloida hoitomuotojen vaikutuksia nivelrikon etenemiseen ja "optimoida" hoito. Tällä hetkellä markkinoilla ei ole vastaavaa menetelmää, sanoo Korhonen tiedotteessa.

Menetelmälle suuri kysyntä

Korhosen mukaan tällaiselle menetelmälle on suuri kysyntä, sillä nivelrikon etenemistä ennustava menetelmä auttaisi lääkäreitä tarkastelemaan erilaisten hoitotoimenpiteiden vaikutuksia ennen kuin niitä sovellettaisiin potilaaseen.

Hän kertoo, ettei nivelrikon etenemistä pystytä nykyään ennustamaan, ja että eteneminen on hyvin yksilöllistä. Hoidon suunnittelu on myös subjektiivista, ja se perustuu pääosin Käypä hoito -suositukseen. Kuitenkin tiedetään, että sama hoito ei välttämättä toimi kaikille.

Lue myös

– Pyrimme tässä hankkeessa luomaan edellytykset uudelle menetelmälle, joka mahdollistaisi helpon ja yksilöllisen hoidon suunnittelun nivelrikkopotilaille ja esimerkiksi niille, joilla on nivelvaurio, hän mainitsee tiedotteen mukaan.

Mononen puolestaan toteaa, että hankkeen seurauksena odotetaan Kuopioon syntyvän uutta yritystoimintaa terveysteknologian toimialalle.

Rahoitusta saanut hanke perustuu Itä-Suomen yliopiston sovelletun fysiikan laitoksen Biophysics of Bone and Cartilage -tutkimusryhmän pitkäaikaiseen perustutkimukseen luun ja ruston biofysiikasta ja näiden tutkimustulosten hyödyntämiseen tietokonemallinnuksessa.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Tuula Rajaniemestä uusi puheenjohtaja

Varapuheenjohtajina jatkavat Jaana Puhakka (vas. ) ja Noora Ritamäki (oik).

Ajassa
Eläkeläisten jäsenmaksut uudistuvat – uudessa maksuluokassa alennus 75 prosenttia

Tänä vuonna tai aiemmin 70 vuotta täyttäneet yhä vapautettuja maksusta.

Ajassa
Valtuuskunta haluaa turvata pitkät potilassuhteet

Lääkäriliiton valtuuskunta vaatii parannuksia lääkärien työoloihin ja työviihtyvyyteen.

Ajassa
Radiologisten tutkimusten kokonaismäärä kasvaa

Suomessa tehtiin kuusi miljoonaa röntgentutkimusta ja -toimenpidettä vuonna 2018.

Ajassa
Sairaanhoitajan määrättävissä oleva lääkevalikoima laajenee

Rajattu lääkevalikoima laajenee vuodenvaihteessa.

Ajassa
Harva tuntee lääkehoitosuunnitelman

Lääkäreistä on tulossa lääkehoitoprosessin heikoin lenkki, jos asialle ei tehdä jotain, sanoo Päivi Ruokoniemi.