1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Nivelrikon etenemisen ennustaminen voi helpottua
Ajan­kohtai­sta

Nivelrikon etenemisen ennustaminen voi helpottua

Business Finlandin rahoittaman hankkeen tavoite on luoda valmius tuotteistaa uudenlainen teknologia, joka mahdollistaisi hoidon yksilöllisen suunnittelun esimerkiksi nivelvaurioon.

Nivelrikon etenemisen ennustaminen voi helpottua Kuva 1 / 1 Kuva: Elena Elisseeva

Professori Rami Korhonen ja dosentti Mika Mononen johtavat Itä-Suomen yliopistossa tutkimushanketta, joka on saanut Business Finlandin rahoituksen selvittämään nivelrikon etenemistä ennustavan algoritmin kaupallista potentiaalia.

Hankkeen kokonaisrahoitus on 434 054 euroa ja pituus 1,5 vuotta.

Hankkeen tavoitteena on luoda sekä teknologinen että kaupallinen valmius tuotteistaa uudenlainen teknologia. Se mahdollistaisi hoidon yksilöllisen suunnittelun esimerkiksi nivelvaurioon. Hoidon suunnittelun tavoitteena olisi nivelrikon ennaltaehkäisy tai etenemisen hidastaminen.

– Tavoitteenamme on, että menetelmäämme hyödyntämällä nivelrikon eteneminen pystytään ennustamaan perustuen MRI:n tai CT:n kliiniseen kuvadataan ja siitä tehtävään tietokonemalliin. Tämän jälkeen menetelmällä voidaan simuloida hoitomuotojen vaikutuksia nivelrikon etenemiseen ja "optimoida" hoito. Tällä hetkellä markkinoilla ei ole vastaavaa menetelmää, sanoo Korhonen tiedotteessa.

Menetelmälle suuri kysyntä

Korhosen mukaan tällaiselle menetelmälle on suuri kysyntä, sillä nivelrikon etenemistä ennustava menetelmä auttaisi lääkäreitä tarkastelemaan erilaisten hoitotoimenpiteiden vaikutuksia ennen kuin niitä sovellettaisiin potilaaseen.

Hän kertoo, ettei nivelrikon etenemistä pystytä nykyään ennustamaan, ja että eteneminen on hyvin yksilöllistä. Hoidon suunnittelu on myös subjektiivista, ja se perustuu pääosin Käypä hoito -suositukseen. Kuitenkin tiedetään, että sama hoito ei välttämättä toimi kaikille.

Lue myös

– Pyrimme tässä hankkeessa luomaan edellytykset uudelle menetelmälle, joka mahdollistaisi helpon ja yksilöllisen hoidon suunnittelun nivelrikkopotilaille ja esimerkiksi niille, joilla on nivelvaurio, hän mainitsee tiedotteen mukaan.

Mononen puolestaan toteaa, että hankkeen seurauksena odotetaan Kuopioon syntyvän uutta yritystoimintaa terveysteknologian toimialalle.

Rahoitusta saanut hanke perustuu Itä-Suomen yliopiston sovelletun fysiikan laitoksen Biophysics of Bone and Cartilage -tutkimusryhmän pitkäaikaiseen perustutkimukseen luun ja ruston biofysiikasta ja näiden tutkimustulosten hyödyntämiseen tietokonemallinnuksessa.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Vakavia psyykkisiä sairauksia sairastavien fyysisten sairauksien hoito ontuu

Fyysisen terveyden ongelmat ja niihin liittyvä ennenaikainen kuolleisuus ovat yleisiä vakavia mielenterveyshäiriöitä sairastavilla.

Ajassa
Aivohalvauspotilaiden hoito paremmaksi tekoälyn avulla

Tekoälyn avulla kehitetään hoitoprosessia, jotta potilaille voidaan tarjota yksilöllistä hoitoa.

Ajassa
Rintasyöpälääke letrotsolia saa taas

Alkusyksystä vaivannut saatavuushäiriö on ohi.

Blogi
Oi neuvola, miten sinua kaipaan!

On ihan turha vedota siihen, että lapsen vanhemmat ovat lääkäreitä, kirjoittaa Laura Seppälä Baltimoresta.

Tieteessä
Nuori nukkuu myrskyn silmässä

Nuoruus on dramaattinen ajanjakso aivojen kehityksessä, mikä näkyy myös unessa.

Kommentti
Priorisoidaankin ihan toisin

– Jatkuvien organisaatiomuutosten kustannusvaikuttavuutta ei koskaan selvitetä, ihmettelee Eija Kalso.