Ajan­kohtai­sta

Nobel-palkinto CRISPR-menetelmän kehittäjille

Geenisaksien avulla ollaan kehittämässä uusia syöpähoitoja.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

CRISPR/Cas9-menetelmän kehittäjät yhdysvaltalainen Jennifer Doudna ja ranskalainen Emmanuelle Charpentier ovat voittaneet kemian Nobel-palkinnon.

Menetelmällä pystytään hyvin tarkasti muokkaamaan DNA:ta tai muuttamaan sen transkriptiota. Sen avulla voidaan muokata kaikenlaisia eläinten, kasvien, mikro-organismien ja ihmisten DNA:ta.

Geenisaksien avulla geneettistä koodia voidaan muokata jopa muutamissa viikoissa, kun aiemmin tämä oli aikaa vievää, kallista ja joskus mahdotontakin.

Menetelmän avulla ollaan kehittämässä uusia syöpähoitoja ja mahdollisesti tulevaisuudessa sitä voitaisiin hyödyntää perinnöllisten sairauksien parantamisessa.

Nyt jo menetelmää on hyödynnetty viljelmissä, jotka pystyvät vastustamaan hometta, tuholaisia ja kuivuutta.

Lue myös

– Menetelmä tulee johtamaan mullistaviin uusiin lääketieteellisiin hoitoihin, sanoo kemian Nobel-palkinnon puheenjohtaja Claes Gustafsson tiedotteessa.

Jennifer Doudna on yhdysvaltalaisen Berkeleyn yliopiston professori ja tutkija Howard Hughes Medical Institutessa. Emmanuelle Charpentier on saksalaisen Max Planck Unit for the Science of Pathogensin johtaja.

Palkintosumma 10 miljoonaa Ruotsin kruunua jaetaan tasan nobelistien kesken.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030