1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Norjassa erikoistuvat saavat vakituisen viran
Ajan­kohtai­sta 12/2019 vsk 74 s. 729

Norjassa erikoistuvat saavat vakituisen viran

Erikoistuvia ei Norjassa enää roikoteta määrä­aikaisuuksissa. Siihen tarvittiin neuvottelujen lisäksi onnekas sattuma.

Norjassa erikoistuvat saavat vakituisen viran Kuva 1 / 1

Yhä useampi erikoistuva lääkäri tekee erikoistumisjakson vakituisessa virassa, kertoo Norjan nuorten lääkärien yhdistyksen aktiivi ja Euroopan nuorten lääkärien yhdistyksen varapuheenjohtaja Clara Bratholm. Miten tähän on päästy?

Vielä muutama vuosi sitten tilanne Norjassa oli samankaltainen kuin Suomessa; erikoistuva lääkäri saattoi olla vuosikausia määräaikaisuuksissa. Onnistuneiden neuvottelujen ansiosta kesällä 2015 erikoistuvat lääkärit saivat oikeuden vakituiseen virkaan. Vastineeksi pidennettiin päivittäistä työaikaa.

Lääkärit eivät halua työskennellä ­sairaaloissa, joissa ­työsuhde voi loppua, jos sanoo poikkipuolisen sanan ohjaajalle.

Vanhan käytännön mukaan rakennetun järjestelmän muuttaminen ei kuitenkaan ollut helppoa. Uusi oikeus oli jäämässä kuolleeksi kirjaimeksi, kunnes onnekas sattuma tuli väliin. Norjan konservatiivihallitus halusi vähentää määräaikaisuuksia kaikilla aloilla. Samana vuonna maassa tuli voimaan uusi laki, jonka mukaan työntekijä pitää vakinaistaa, jos tämä on työskennellyt vähintään kolme vuotta kyseisessä työpaikassa.

Sairaaloilla ei enää ollut vaihtoehtona sanoa, että "kyllä me tarjoaisimme, mutta vapaita paikkoja ei ole". Niitä piti järjestää.

Heijastelee ajan henkeä

Uuden lain ja jo aiemmin neuvotellun oikeuden ansiosta määräaikaisuuksien kulttuuri on häviämässä lääkärialalta Norjassa. Erikoistuvien työtilanteesta on tullut turvallisempi ja selkeämmin säännelty.

Lue myös

Clara Bratholm ei usko, että kolmen vuoden sääntö olisi johtanut siihen, että tarjotaan lyhyempiä sopimuksia. Alussa sairaalat kokeilivat kepillä jäätä ja tekivät sopimuksia, jotka kestävät 2 vuotta 11 kuukautta. Nämä ilmeiset pyrkimykset kiertää lakia johtivat liiton lakimiesten väliintuloon, eikä niitä nykyään enää juurikaan tehtailla.

Kun vakinaistaminen on sääntö eikä poikkeus, erikoistumisen voi tehdä rauhallisemmalla mielellä, ilman jatkuvaa epävarmuutta ja pelkoa tulevaisuudesta. Turvattu työsuhde myös helpottaa esimerkiksi ongelmien esiintuomista, lisäkoulutuksiin hakeutumista ja raskaudesta kertomista työpaikalla.

Bratholmin mielestä se, että erikoistuvien asema on parantunut, heijastelee ylipäätään ajan henkeä ja vaatimusta paremmista työoloista. Lääkärit eivät halua työskennellä sairaaloissa, joissa työsuhde voi loppua, jos sanoo poikkipuolisen sanan ohjaajalle aamukierrolla.

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lasten pääsyssä psykiatriseen hoitoon sijaishuollossa on puutteita

Vuoropuhelua lastensuojelun ja erikoissairaanhoidon välillä tulisi kehittää, kertoo Valvira.

Ajassa
Ammatti vaikuttaa munuaissyövän riskiin

Lääkäreillä 19 prosenttia suurempi riski sairastua kuin väestössä keskimäärin.

Ajassa
Uusi soten kehittämisohjelma panostaa perustasoon

Perusterveydenhuolto on jäänyt sivuun, kun resursseja on suunnattu erikoissairaanhoitoon, totesi ministeri Krista Kiuru.

Ajassa
Naudoilta löytyi moniresistenttiä salmonellabakteeria

Eläintautien tilanne on Suomessa pääosin hyvä.

Tieteessä
Ulkomaalaistaustaiset kärsivät muita useammin D-vitamiinin puutoksesta

Ruokatottumuksissa ja D-vitamiinin puutoksessa näkyivät ryhmien väliset erot.

Tieteessä
Ihokeliakian diagnoosi viivästyy useammin naisilla

Väitöstutkija selvitti myös, voiko ihokeliakiasta parantua.