1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Norjassa erikoistuvat saavat vakituisen viran
Ajan­kohtai­sta 12/2019 vsk 74 s. 729

Norjassa erikoistuvat saavat vakituisen viran

Erikoistuvia ei Norjassa enää roikoteta määrä­aikaisuuksissa. Siihen tarvittiin neuvottelujen lisäksi onnekas sattuma.

Norjassa erikoistuvat saavat vakituisen viran Kuva 1 / 1

Yhä useampi erikoistuva lääkäri tekee erikoistumisjakson vakituisessa virassa, kertoo Norjan nuorten lääkärien yhdistyksen aktiivi ja Euroopan nuorten lääkärien yhdistyksen varapuheenjohtaja Clara Bratholm. Miten tähän on päästy?

Vielä muutama vuosi sitten tilanne Norjassa oli samankaltainen kuin Suomessa; erikoistuva lääkäri saattoi olla vuosikausia määräaikaisuuksissa. Onnistuneiden neuvottelujen ansiosta kesällä 2015 erikoistuvat lääkärit saivat oikeuden vakituiseen virkaan. Vastineeksi pidennettiin päivittäistä työaikaa.

Lääkärit eivät halua työskennellä ­sairaaloissa, joissa ­työsuhde voi loppua, jos sanoo poikkipuolisen sanan ohjaajalle.

Vanhan käytännön mukaan rakennetun järjestelmän muuttaminen ei kuitenkaan ollut helppoa. Uusi oikeus oli jäämässä kuolleeksi kirjaimeksi, kunnes onnekas sattuma tuli väliin. Norjan konservatiivihallitus halusi vähentää määräaikaisuuksia kaikilla aloilla. Samana vuonna maassa tuli voimaan uusi laki, jonka mukaan työntekijä pitää vakinaistaa, jos tämä on työskennellyt vähintään kolme vuotta kyseisessä työpaikassa.

Sairaaloilla ei enää ollut vaihtoehtona sanoa, että "kyllä me tarjoaisimme, mutta vapaita paikkoja ei ole". Niitä piti järjestää.

Heijastelee ajan henkeä

Uuden lain ja jo aiemmin neuvotellun oikeuden ansiosta määräaikaisuuksien kulttuuri on häviämässä lääkärialalta Norjassa. Erikoistuvien työtilanteesta on tullut turvallisempi ja selkeämmin säännelty.

Lue myös

Clara Bratholm ei usko, että kolmen vuoden sääntö olisi johtanut siihen, että tarjotaan lyhyempiä sopimuksia. Alussa sairaalat kokeilivat kepillä jäätä ja tekivät sopimuksia, jotka kestävät 2 vuotta 11 kuukautta. Nämä ilmeiset pyrkimykset kiertää lakia johtivat liiton lakimiesten väliintuloon, eikä niitä nykyään enää juurikaan tehtailla.

Kun vakinaistaminen on sääntö eikä poikkeus, erikoistumisen voi tehdä rauhallisemmalla mielellä, ilman jatkuvaa epävarmuutta ja pelkoa tulevaisuudesta. Turvattu työsuhde myös helpottaa esimerkiksi ongelmien esiintuomista, lisäkoulutuksiin hakeutumista ja raskaudesta kertomista työpaikalla.

Bratholmin mielestä se, että erikoistuvien asema on parantunut, heijastelee ylipäätään ajan henkeä ja vaatimusta paremmista työoloista. Lääkärit eivät halua työskennellä sairaaloissa, joissa työsuhde voi loppua, jos sanoo poikkipuolisen sanan ohjaajalle aamukierrolla.

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Uusia verkkouutisia on luvassa taas 29. heinäkuuta alkaen.

Tieteessä
Hoida oikein pistiäisallergiaa

Hoidon kulmakiviä ovat mahdollisen anafylaksian asianmukainen hoito sekä siedätyshoidon tarpeen arvio.

Maailmassa
Löylyä!

Sauna on Olli Savolalle paikka, jossa ihminen irtautuu materiasta.

Ajassa
Virheistä pitää puhua

Jani Monosen mielestä virheiden myöntäminen ja niistä oppiminen tulee helpommaksi, kun kokemus lisääntyy.

Ajassa
Väitöskirjapalkinto maailman yleisimmän maksasairauden tutkijalle

Panu ­Luukkosen ­väitöskirjan aineisto oli laadukas ja menetelmät innovatiivisia.

Ajassa
Vapaaehtoistyökin vaatii potilasvakuutuksen

Lääkäriliiton ryhmäpotilasvakuutus kattaa tietyin ehdoin myös pienimuotoisen vapaaehtoistyön.