Nuorten koulu-uupumus ja vanhempien työuupumus ovat yhteydessä
Vanhemman uupumus voi näyttäytyä kielteisenä kasvatustyylinä ja vähentyneenä osallisuutena nuorten elämässä.
Työuupumuksesta kärsivien vanhempien lapset kokevat koulu-uupumusta muita nuoria todennäköisemmin, todetaan Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa.
Tutkimuksessa peruskoulun yhdeksäsluokkalaiset arvioivat koulu-uupumustaan ja heidän vanhempaansa työuupumustaan.
– Erityisesti samaa sukupuolta olevien nuorten ja vanhempien uupumus oli jaettua: tyttöjen ja äitien ja vastaavasti poikien ja isien uupumus. Samaa sukupuolta oleva vanhempi näyttää toimivan roolimallina uupumuksen kehittymisessä, toteaa tutkimusta johtanut professori Katariina Salmela-Aro. Tutkimus on osa laajaa FinEdu-tutkimusta, joka on toteutettu Suomen Akatemian Oppimisen ja motivaation tutkimuksen huippuyksikössä.
Vanhemman uupumus voi näyttäytyä myös kielteisenä kasvatustyylinä ja vähentyneenä osallisuutena nuorten elämässä.
– Mitä enemmän perheessä oli taloudellisia huolia, sitä enemmän koettiin myös uupumusta. Tämä on tärkeä tulos ajatellen tämän hetken taloudellisen laman mahdollisia vaikutuksia perheiden ja nuorten hyvinvointiin.
Siirtymä kouluvaiheesta toiseen haastava vaihe
Erityisesti siirtymä peruskoulusta toisen asteen koulutukseen näyttää olevan monelle nuorelle haastava elämänvaihe, joka saattaa altistaa nuoren muutoksille motivaatiossa ja hyvinvoinnissa.
FinEdu-tutkimuksessa nuoret arvioivat tyytyväisyyttä elämäänsä vuosittain yhdeksänneltä luokalta alkaen yhteensä 4 vuoden ajan. Suurin osa nuorista oli tyytyväisiä elämäänsä, ja tämä hyvinvointi oli pysyvää. Hyvinvointi kuitenkin muuttui noin kolmanneksella nuorista, ja muutos tapahtui siirryttäessä koulutusvaiheesta toiseen. Näistä nuorista noin joka viidennellä hyvinvointi laski. Myönteinen tulos on kuitenkin se, että suurin piirtein saman kokoisella ryhmällä koulumuutos lisää hyvinvointia.
– Tärkeä tulos on se, että siirtymävaiheen onnistuminen heijastuu nuoren hyvinvoinnin lisääntymiseen ja lisääntyvä hyvinvointi ennustaa edelleen myöhempää kouluintoa, Salmela-Aro kertoo.
Kuva Pixmac