Ajan­kohtai­sta

Nuorten päihteiden käytölle tiukat rajat Kainuussa

Nuorten päihteiden käytölle pannaan Kainuussa jämäkät rajat kaikkien maakunnan yläkoulujen yhteisen ohjeistuksen avulla.

Uusi ohjeistus tuo Kainuun kouluihin yhteisen toimintamallin tilanteisiin, joissa oppilas jää kiinni tupakoinnista, tai hänen edes epäillään käyttävän alkoholia tai huumeita.

Jo ensimmäinen tupakoinnista kärähtäminen tietää, että asia otetaan koulussa oppilaan kanssa puheeksi ja siitä ilmoitetaan kotiin. Jos nuori jää toisen kerran kiinni tupakoinnista koulun alueella, siitä tehdään rikosilmoitus poliisille.

Pelkkä epäilys alkoholin tai huumeiden käytöstä riittää uusien ohjeiden mukaan lastensuojeluilmoituksen tekoon. Lisäksi asiasta keskustellaan nuoren itsensä kanssa ja siitä ilmoitetaan kotiin.

– Ohjeistus on yksi tapa asettaa rajoja. Näin halutaan viestittää, että alaikäisten päihteidenkäyttö ei ole sallittua, sanoo projektikoordinaattori Sari Marita Ikäheimo Kainuun päihdetyön koordinointihankkeesta.

– Tavoitteena on suojella nuorten kasvua ja kehitystä, sekä saattaa heidät ajoissa avun piiriin. Päihteiden käyttöä katsotaan liian paljon läpi sormien. Tilanteet ovat usein jo pitkällä, ennen kuin ne pamahtavat sosiaalitoimistoon, Ikäheimo toteaa.

Ohjeistus on tehty kaikkien Kainuun yläkoulujen yhteistyönä.

– Uskon tällaisen ohjeistuksen antavan selkärankaa myös epävarmoille vanhemmille, Ikäheimo sanoo.

Nuorten päihteidenkäyttö on valtakunnallisen trendin mukaisesti vähenemään päin myös Kainuussa. Vuonna 2000 kainuulaista nuorista 29 % kertoi juovansa itsensä humalaan ainakin kerran kuukaudessa. Tuoreen kouluterveyskyselyn mukaan luku on nyt 18 %.

Toisaalta ne nuoret, jotka käyttävät päihteitä, käyttävät niitä entistä rajummin. Usein kysymyksessä on myös usean eri päihteen sekakäyttö.

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030