Ajan­kohtai­sta

Nuuskaaminen lisää riskiä tyypin 2 diabetekseen

Nuuskaaminen on yhtä haitallista kuin tupakointi, osoittaa ruotsalaistutkimus.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Nuuskan terveyshaitat ovat yhtä suuria kuin tupakankin, vaikka usein nuuska mielletään vaarattomammaksi, selviää Karoliinisen instituutin, Lundin yliopiston ja Uumajan yliopiston yhteisestä tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan nuuskaa yhden rasian tai enemmän päivässä käyttävällä on 70 prosenttia suurempi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Diabetesriski on siis yhtä suuri kuin askin päivässä polttavilla tupakoitsijoilla.

Tutkimuksessa seurattiin 23 vuoden ajalta 54 500 ruotsalaismiestä, joille 2 441:lle kehittyi kakkostyypin diabetes. Tutkimuksessa vertailtiin nuuskan käyttäjiä niihin, jotka käyttivät nuuskaa ja tupakoivat sekä niihin, jotka eivät käyttäneet kumpaakaan.

– Voimme varmistaa aikaisemmat epäillyt nuuskaajien korkeammasta riskistä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Korkeampi riski ei selity satunnaisella tupakoinnilla tai muulla, sanoo Karoliinisen Instituutin tutkija Sofia Carlsson tiedotteessa.

Diabetesriski laskee 40 prosenttiin, jos nuuskaa käyttää 5-6 purkkia viikossa. Suurempi riski sairastua kakkostyypin diabetekseen voi johtua tutkimuksen mukaan nuuskan sisältämästä nikotiinista. Nikotiini heikentää insuliiniherkkyyttä ja siten mahdollisesti lisää riskiä sairastua diabetekseen. Diabetesriskiä ei nähty niillä, jotka lopettivat nuuskan käytön.

Lue myös

Tulevaisuudessa tutkijat aikovat tutkia kohoaako diabetesriski myös naisilla nuuskaamisen myötä.

Ruotsin kansanterveysviraston mukaan ruotsalaismiehistä viidesosa käyttää nuuskaa. Naisten osuus on neljä prosenttia. Seitsemällä prosentilla ruotsalaista on diagnosoitu diabetes, joista viidesosa on riskirajoilla. Suomessa on noin 300 000 aikuistyypin diabeetikkoa.

Tutkimus “Smokeless tobacco (snus) is associated with an increased risk of type 2 diabetes: results from five pooled cohorts" julkaistiin Journal of Internal Medicine -lehdessä.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030