"Nyt kääntyy iso pyörä"
Tutkijoille voi avautua timanttinen mahdollisuus ideoidensa kaupallistamiseen, professori Heikki Joensuu hehkuttaa Helsingin ja Stanfordin yliopistojen kaavailtua yhteistyötä.
Irti negatiivisesta kierteestä ja tutkimuksen kurimuksen hokemisesta. Nyt voi alkaa uusi, positiivinen aika, ainakin Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa, uskoo syöpätautiopin professori, HUS:n syöpäkeskuksen tutkimusjohtaja Heikki Joensuu (kuvassa).
Jos suunnitteilla oleva yhteistyö sinetöidään, maineikkaan Stanfordin huippuyliopiston tuella voidaan jatkossa varmistaa, että tutkijan hyvä idea ei kuivu kasaan. Jos diagnostiikkaan tai hoitoon liittyvälle keksinnölle on tarvetta ja kysyntää, sen ympärille perustetaan yritys. Tutkija saa SPARK-ohjelmassa henkilökohtaista sparrausta ja neuvoja kokeneilta bisnesihmisiltä ja lakimiehiltä, joiden avulla idea jalostetaan ja todistetaan sijoittajia houkuttelevaksi tuotteeksi.
– Sijoittajat myös uskovat tällaista porukkaa huomattavasti enemmän, kuin yksin tietään raivaavaa tutkijaa. Stanfordin yliopisto on ollut pitkään mukana perustamassa valtavan menestyneitä yrityksiä, Heikki Joensuu sanoo.
Yritystoiminta hyödyttää kaikkia osapuolia ja koko yhteiskuntaa: yrityksen avulla uusi lääke, menetelmä tai teknologia saadaan maailmalle. Menestyvä bisnes tuo rahaa yliopistolle, jonka avulla yliopistot voivat houkutella parhaita tutkijoita. Heidän mukanaan tulee lisää parhaita tutkijoita ja positiivinen kierre pyörii.
– Vain hyvän talouden avulla yliopiston tasoa saadaan nostettua. Rahoituksen on oltava kunnossa, jotta huippututkimusta voidaan tehdä.
Menetetäänkö akateeminen vapaus?
"Akateeminen tutkimus" ja "bisnes" voidaan Joensuun mukaan hyvin yhdistää samaan lauseeseen. Ajattelutavan täytyy nyt muuttua sekä yliopiston sisällä että sen ulkopuolella.
– Tutkijat voivat tehdä vapaasti töitä pitäen mielessä, että työn tuloksesta voisi syntyä yritys.
Joensuu iloitsee Health Capitol Helsinki -allianssin neuvonantajan Pasi Sorviston rakentamasta yhteistyöstä Stanfordin kanssa.
– Tämä on porukka, johon ehdottomasti kannattaa kuulua, Joensuu luonnehtii yli 60 Nobel-palkittua kasvattanutta yhdysvaltalaisyliopistoa. Sen kampuksella Kaliforniassa työskentelee parhaillaan 20 nobelistia.
Akateemiseen vapauteen ei Helsingissä kajota, Joensuu vakuuttaa.
– Siitä pidetään kiinni kynsin hampain, nyt ja aina.
125-vuotiaan yrittäjähenkisen Stanfordin suojissa ja sen liepeillä ovat syntyneet muun muassa Google, Nike, Hewlett-Packard, Instagram ja Tesla. Stanfordin alumnien perustamien yritysten yhteenlaskettu tuotto oli noin kolme tuhatta miljardia dollaria vuonna 2011.
Stanfordin SPARK-ohjelmaan liittyy yliopistoja myös muualta maailmasta.
– Ja toivottavasti muutamia Suomestakin, Joensuu lisää.
Heikki Joensuu painottaa, että näkemykset haastattelussa ovat hänen omiaan.
Kuva: Mikko Käkelä