Nyt lomautetaan lääkäreitäkin
Yt-neuvottelut ja lomautukset yleistyvät julkisessa terveydenhuollossa nopeasti ja koskevat myös lääkäreitä. Päijät-Hämeen keskussairaalassa lomautetaan noin 290 lääkäriä.
Lääkäriliittoon tulee viestiä eri puolilla maata alkamassa olevista yt-neuvotteluista viikoittain. Suurin lomauttaja on Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymä.
- Aikaisemmin lääkärit, kuten opettajatkin, ovat usein välttyneet lomautuksilta. Nyt lomautukset koskevat myös lääkäreitä, sanoo Lääkäriliiton neuvottelujohtaja Laura Lindholm.
Työnantajat ovat usein tarjonneet lääkäreille mahdollisuutta vaihtaa lomarahansa vapaaksi lomautuksen sijaan. Lääkärien virkaehtosopimus antaa siihen mahdollisuuden, toisin kuin muiden terveydenhuollon työntekijöiden sopimukset.
Ratkaisu on jokaisen lääkärin oma. Lääkäriliiton kanta on, ettei tällaiseen lomarahan vaihtoon pidä suostua automaattisesti, koska vain työnantajan suorittama lomautus oikeuttaa työttömyysturvaan, jos lomautus jatkuukin yli omavastuuajan. Työttömyysturvan omavastuuaika on viisi työtöntä arkipäivää.
- Lääkärisopimuksen mukaan jokainen viranhaltija tekee itse päätöksen siitä, vaihtaako lomarahavapaata vai ei. Liitto ei puutu lääkärien ratkaisuihin, Lindholm toteaa.
Lieksassa vaihdetaan lomarahat
Esimerkiksi Lieksan terveyskeskuksen virkalääkärit vaihtavat lomarahansa vapaaksi. Lieksan kaupunki lomauttaa tänä vuonna kaikki työntekijänsä kahdeksi viikoksi. Terveyskeskuksen seitsemän virkalääkäriä tekivät kuitenkin yhteisen päätöksen lomarahojen vaihdosta vapaaksi.
- Kaupungille riittää, että lomarahapalkkasumma jää pois, sanoo lääkärien luottamusmies Ilpo Olsonen.
Hänen mukaansa muun henkilöstön lomautukset vaikeuttavat tilannetta eniten siellä, missä tehdään kolmivuorotyötä, kuten vuodeosastoilla ja kotihoidossa.
- Osastoilla on todella vaikeaa vähentää paikkoja, koska painetta siirtää potilaita keskussairaalasta terveyskeskuksen vuodeosastolle on koko ajan. Kaupunki ei välttämättä säästä siinä kovin paljon.
Lomautuksien sijasta kunnissa on käytössä myös muita säästökeinoja, joita kutsutaan esimerkiksi talkoovapaiksi tai säästövapaiksi.
- Usein niillä tarkoitetaan sitä, että jos ottaa muutaman päivän palkatonta vapaata, saa vaikkapa yhden ylimääräisen palkallisen vapaapäivän ja säästyy esimerkiksi viikon lomautukselta, Laura Lindholm toteaa.
Oulussa lääkäreille tarjottiin vaihtoehtoja
Oulu etsii säästöä koko kaupungin henkilöstön vapaaehtoisista palkattomista vapaista.
- Lääkäreille annettiin vaihtoehdoiksi ottaa neljän päivän palkaton virkavapaa, jolloin saa yhden päivän palkallisena vapaana, tai ottaa lomarahavapaata vähintään neljä päivää. Jos ei halua valita näistä vaihtoehdoista, voi tulla lomautetuksi, kertoo lääkärien pääluottamusmies Pekka Niemelä.
Palkattoman virkavapaan tai lomarahavapaan on hänen mukaansa valinnut pitkälti toistasataa lääkäriä. Lomautusuhka näyttää koskevan korkeintaan muutamaa.
- Arkityö nilkuttaa usean kuukauden ajan ilman näitäkin järjestelyjä, koska terveysasemia suljetaan joka tapauksessa eikä kesäsijaisia oteta juuri lainkaan. Kun lisäksi tulevat nämä palkattomat ja lomarahavapaat, väkeä on vähemmän töissä ja potilaita kertyy jonoihin, Niemelä toteaa.
Päijät-Häme lomauttaa joka tapauksessa
Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymässä lääkärit lomautetaan, vaikka he vaihtaisivat lomarahansa vapaaksi.
- Lomautus koskee noin 290:tä lääkäriä. Kaikki lääkärit lomautetaan lukuun ottamatta perusterveydenhuollon lääkäreitä, radiologeja ja akuuttilääketieteeseen erikoistuvia lääkäreitä, jotka työskentelevät yhteispäivystyksessä, kertoo lääkärien pääluottamusmies Talvikki Koskue.
Lääkärien lomautukset vaihtelevat pituudeltaan kolmesta päivästä 14 päivään.
- Lomautukset kestävät kolme päivää aloilla, joilla on krooninen lääkärivaje, kuten neurologian, nefrologian, kardiologian ja keuhkotautien erikoisaloilla. Muut kliinistä työtä tekevät lääkärit lomautetaan seitsemäksi päiväksi ja ylilääkärit kahdeksi viikoksi, Koskue kertoo.
Tulosaluejohtajien kahden viikon lomautukseen lisätään vielä viiden päivän palkaton sopeuttamisvapaa.
Lääkärien lomautukset alkavat toukokuussa, muun henkilökunnan lomautukset alkoivat huhtikuun alussa. Ylilääkäreitä lukuun ottamatta henkilökuntaa ei lomauteta kesällä.
Lomautettuja hoitajia jouduttiin kutsumaan takaisin töihin jo ensi viikkoina. Huhtikuussa myös peruttiin myöhemmäksi suunniteltuja lomautuksia muun muassa psykiatrian tulosalueella.
Talvikki Koskuen mukaan lomautukset ovat herättäneet lääkäreissä monia kysymyksiä. Paljon kysytään esimerkiksi, miten suhtautua ylitöihin lomautusten aikana. Lääkäreitä on huolettanut, kuinka potilaat saadaan hoidetuksi asianmukaisesti ja kuinka pysytään hoitotakuussa.
- Työnantaja ei voi velvoittaa tekemään ylitöitä. Työt hoidetaan ihan yhtä hyvin kuin muutenkin, mutta työpäiviä ei pidä ryhtyä venyttämään säännönmukaisesti. Potilasturvallisuudesta ei tietenkään saa tinkiä, mutta ei voi olla niinkään, että töissä olijat tekevät joka päivä ylitöitä toisten ollessa lomautettuina.
Poliklinikkakäyntejä siirtyy lähes 9 000
- Käytännössä me toimimme huhtikuusta joulukuuhun kesälomateholla. Työnantajan laskelmien mukaan kaikkien poliklinikoiden lomauttaminen kahdeksi viikoksi tarkoittaa yli 8 800 poliklinikkakäynnin siirtymistä, Talvikki Koskue kertoo.
Hänen mukaansa osastot olivat ylikuormitettuja jo ensimmäisen lomautusviikon jälkeen.
- Vuodeosastojen lomautusten takia potilaat eivät välttämättä ole siellä, missä tavallisesti, vaan lääkärit joutuvat vähän haeskelemaan heitä. Heräämö oli heti alkuvaiheessa useana päivänä hyvin täynnä.
Ylikuormitukseen vaikuttavat esimerkiksi korvatautien osaston sulkeminen jo maaliskuussa ja paikkojen vähentäminen tarkkailuosastolta, mutta myös Lahden päätös sulkea kaupungin geriatrinen päivystysvastaanotto.
- Vaikutukset työhyvinvointiin ovat olleet erittäin huolestuttavia. Sairauspoissaolot ovat lisääntyneet alkuvuoden aikana noin 9 prosenttia ja työtapaturmien määrä on yli kolminkertaistunut, Koskue toteaa.
Kirkkonummella lomautetaan lääkäreitä
Kirkkonummen kunta lomauttaa suuren osan henkilökunnastaan tänä vuonna. Terveyskeskuksen vajaat 30 lääkäriä lomautetaan kahdeksi viikoksi, luottamusmiestä lukuun ottamatta. Lääkäreistä pari on vaihtanut lomautuksen lomarahavapaaksi tai palkattomaksi vapaaksi, kertoo lääkärien luottamusmies Tapio Peltonen.
Lomautukset alkoivat jo maaliskuussa ja ne jatkuvat vielä toukokuussakin.
Lapuan kaupunki antoi valittavaksi joko kymmenen päivää talkoovapaita tämän vuoden aikana tai yt-neuvottelut. Terveyskeskuksen lääkärien pääluottamusmies Pentti Kalliola pitää itsestäänselvänä, että yt-neuvottelut merkitsisivät lomautusta.
Terveyskeskuksen lääkäreistä yhdeksän kymmenestä valitsi talkoovapaan.
- Jatkosta täytyy keskustella vakavasti, jos tällaista talkoovapaata vielä ehdotetaan uudelleen, Kalliola sanoo.
Suuret yt-neuvottelut on käyty myös esimerkiksi Salossa ja Kuopiossa, mutta lomautuksilta vältyttiin. Salossa lomautukset peruttiin, koska niitä ei olisi voinut toteuttaa sosiaali- ja terveydenhuollossa, kertoo Lääkäriliiton Laura Lindholm.
Yt-neuvotteluja myös tiedekunnissa
Yt-neuvottelut koskevat lääkäreitä myös yliopistoissa. Oulun yliopiston hallitus päätti yt-neuvottelujen jälkeen, ettei yliopiston henkilökuntaa lomauteta.
Esimerkiksi lääketieteellisessä tiedekunnassa säästöjä haetaan lähinnä jättämällä määräaikaisuuksia jatkamatta ja eläkejärjestelyillä mutta myös irtisanomisilla. Toimet kohdistunevat enemmän muuhun henkilökuntaan kuin tutkimus- ja opetushenkilökuntaan.
- Päätös kohdistuu silti raskaasti lääketieteelliseen tiedekuntaan, varsinkin kun lääketieteen koulutusohjelman aloituspaikkoja lisätään ensi syksynä. Opettajista on pulaa jo nyt, sanoo Laura Lindholm.
Itä-Suomen yliopistossa alkavat yt-neuvottelut kohdistuvat pelkästään terveystieteiden tiedekuntaan, jonka talous oli viime vuonna noin 2,4 miljoonaa euroa alijäämäinen.
Alijäämään ovat Lindholmin mukaan vaikuttaneet esimerkiksi hammaslääketieteen ja terveyden biotieteiden koulutuksen aloittaminen, joista on kertynyt tiedekunnalle menoja muttei vielä tuloja valmistuneista.
Myös Itä-Suomen yliopistossa lisätään lääketieteen aloituspaikkoja ensi syksynä.
➤ Lue myös s. 1416-7.