1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Odotusaika kiireettömään erikoissairaanhoitoon piteni
Ajan­kohtai­sta

Odotusaika kiireettömään erikoissairaanhoitoon piteni

Hoitoa odottaneista yli kuusi prosenttia eli 7 702 potilasta oli odottanut yli puoli vuotta pääsyä kiireettömään hoitoon.

Odotusaika kiireettömään erikoissairaanhoitoon piteni Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Odotusaika sairaaloihin on noussut kaikissa sairaanhoitopiireissä vuodesta 2019 vuoteen 2020. Alueelliset erot keskimääräisissä odotusajoissa kiireettömään erikoissairaanhoitoon vaihtelevat sairaanhoitopiireittäin.

Lyhyin odotusaika keväällä oli Kymenlaaksossa (mediaani 22 vuorokautta) ja pisin Päijät-Hämeessä (mediaani 80 vuorokautta).

Tiedot selviävät THL:n tilastoraportista.

Hoitoa odottaneista yli 6 prosenttia eli 7 702 potilasta oli odottanut yli puoli vuotta pääsyä kiireettömään hoitoon. Tämä on poikkeuksellisen paljon, sillä viimeisen kymmenen vuoden aikana sairaanhoitopiireihin yli puoli vuotta kiireetöntä hoitoa odottaneita on ollut huhtikuun lopussa keskimäärin noin tuhat. Myös kolmesta kuuteen kuukautta kiireetöntä hoitoa odottaneita oli huhtikuun 2020 lopussa yli 13 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Koronavirusepidemia vaikuttaa tilanteeseen

Huhtikuun 2020 lopussa noin 123 000 potilasta odotti hoitoon pääsyä sairaanhoitopiirien sairaaloihin. Hoitoa odottavien kokonaismäärä on vähentynyt kevään aikana verrattuna joulukuun 2019 lopun tilanteeseen.

Sairaanhoitopiirit ovat joutuneet siirtämään kiireettömiä hoitoja sairaaloissa kevään aikana. Myös potilaat ovat peruneet sovittuja hoitoaikoja, koska ovat pelänneet mahdollista koronavirustartuntaa.

Lue myös

Terveydenhuoltolaissa säädettyjen määräaikojen noudattamisesta on ollut mahdollista poiketa koronavirusepidemian takia, jos se on ollut välttämätöntä kiireellisen hoidon järjestämiseksi ja jos määräajan ylittäminen ei ole vaarantanut potilaan terveyttä.

Potilaita myös lähetettiin kiireettömään erikoissairaanhoitoon kevään aikana vähemmän kuin kahtena edellisenä vuonna. Kiireettömän hoidon lähetteitä saapui sairaanhoitopiireihin tammi-huhtikuussa kahdeksan prosenttia eli 35 000 vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2019.

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Koronavirus aiheutti ammattitaudin 26 työntekijälle

Lähes kaikki tapaukset ovat olleet terveydenhuollon työntekijöillä.

Ajassa
Terveyden edistämisen määrärahan haku alkoi

Tavoitteena on vähentää koronakriisin negatiivisia vaikutuksia.

Ajassa
Koronasovelluksen koekäyttö alkaa

Varsinainen käyttö alkaa syyskuussa.

Tieteessä
Oireisesta aikuisesta koronaviruksen jatkotartuntoja kouluympäristössä

THL selvitti kahdessa helsinkiläisessä koulussa todetun koronatartunnan altistukset ja jatkotartunnat.

Ajassa
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön koronaeristyskeskus oli pakko sulkea

Koronaeristyskeskus Lesboksen saarella Kreikassa jouduttiin sulkemaan, koska paikallisviranomaiset määräsivät kaupunkisuunnitteluun liittyviä sakkoja ja uhkasivat oikeustoimilla.

Tieteessä
Uutta tietoa diabeetikon jalan ahtauttavasta valtimotaudista

Alaraajojen valtimotauti diabetesta sairastavalla aiheuttaa korkean kuolemanriskin ja valtimohaava alaraajan amputaatioriskin väitöstutkimuksen perusteella.