Lehti 38: Ajan­kohtai­sta 38/2019 vsk 74 s. 2074 - 2075

Ohjelmistorobotti auttaa varfariinin annostelussa

Hoitajien varfariinin annosteluun ­käyttämä aika väheni 80 prosenttia.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1
Marjaana Malkamaki

Lääkäri käsittelee edelleen tapaukset, jotka ovat hoitajan säätelyalueen ulkopuolella, kertoo Elina Valjakka.

Forsante-ohjelmistorobotti laskee automaattisesti turvallisen varfariiniannoksen ja lähettää potilaalle tekstiviestin siitä, millä annostuksella lääkitystä tulisi jatkaa. Lisäksi se kertoo seuraavan INR-kontrollipäivän.

Tesoman hyvinvointikeskuksen kehittäjälääkäri Elina Valjakka kertoo, että arki on osoittanut järjestelmän luotettavaksi.

– Tarkat algoritmit huomioivat Marevan-potilaiden edelliset hoidot. Jos potilaan INR ei ole hoitoalueella, automaatti menee pois päältä. Tuolloin INR-arvo tulee aina ihmisen katsottavaksi, jolloin päätämme, hyväksymmekö ohjelman ehdotuksen ja seuraavan kontrollipäivän, sanoo Valjakka.

Potilaiden lääkitystiedot siirtyvät automaattisesti Kantaan, josta potilas ja muut terveydenhuollon yksiköt voivat katsoa niitä.

Seuranta tehostui

Forsante on tuonut resurssisäästöjä. Hoitajien varfariinin annosteluun käyttämä aika on vähentynyt noin 80 prosenttia.

– Myös kirjaaminen on vähentynyt, koska ohjelma tekee ne automaattisesti Kantaan. Lisäksi tekstiviestejä ei tarvitse kirjoitella potilaille itse, koska ohjelma huolehtii siitäkin.

Merkittävin asia on kuitenkin hoidon seurannan tehostuminen ja laadun parantuminen. Ohjelmistosta nähdään kunkin potilaan TTR-arvo.

Mahdollisiin riskitilanteisiin voidaan puuttua nopeasti.

– Lääkärille tulee edelleen tapaukset, jotka ovat hoitajan säätelyalueen ulkopuolella. Ajallista säästöä ei tule lääkärille, mutta meillä on koko ajan parempi tieto, miten Marevan-potilaiden hoito onnistuu, Valjakka summaa.

Lue myös

Forsantea käytetään tässä vaiheessa Tampereella Tesoman kotihoidon ja Oma Lääkärisi Tesoma -terveysaseman noin 350 Marevan-potilaan hoidon tukena. Yksiköiden kokemusten kautta tehdään lopulta päätös mahdollisesta laajemmasta käyttöönotosta.

Ohjelmistorobotti on käytössä myös muun muassa Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymässä, Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä ja Perusturvakuntayhtymä Karviaisessa.

Vantaalla Forsante on integroitu potilastietojärjestelmä Apottiin.

Ohjelmiston kehittäjä on suomalainen ohjelmistoyritys Valuecode.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030