1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Ohjelmistorobotti auttaa varfariinin annostelussa
Ajan­kohtai­sta 38/2019 vsk 74 s. 2074 - 2075

Ohjelmistorobotti auttaa varfariinin annostelussa

Hoitajien varfariinin annosteluun ­käyttämä aika väheni 80 prosenttia.

Ohjelmistorobotti auttaa varfariinin annostelussa Kuva 1 / 1 Kuva: Marjaana Malkamaki

Forsante-ohjelmistorobotti laskee automaattisesti turvallisen varfariiniannoksen ja lähettää potilaalle tekstiviestin siitä, millä annostuksella lääkitystä tulisi jatkaa. Lisäksi se kertoo seuraavan INR-kontrollipäivän.

Tesoman hyvinvointikeskuksen kehittäjälääkäri Elina Valjakka kertoo, että arki on osoittanut järjestelmän luotettavaksi.

– Tarkat algoritmit huomioivat Marevan-potilaiden edelliset hoidot. Jos potilaan INR ei ole hoitoalueella, automaatti menee pois päältä. Tuolloin INR-arvo tulee aina ihmisen katsottavaksi, jolloin päätämme, hyväksymmekö ohjelman ehdotuksen ja seuraavan kontrollipäivän, sanoo Valjakka.

Potilaiden lääkitystiedot siirtyvät automaattisesti Kantaan, josta potilas ja muut terveydenhuollon yksiköt voivat katsoa niitä.

Seuranta tehostui

Forsante on tuonut resurssisäästöjä. Hoitajien varfariinin annosteluun käyttämä aika on vähentynyt noin 80 prosenttia.

– Myös kirjaaminen on vähentynyt, koska ohjelma tekee ne automaattisesti Kantaan. Lisäksi tekstiviestejä ei tarvitse kirjoitella potilaille itse, koska ohjelma huolehtii siitäkin.

Merkittävin asia on kuitenkin hoidon seurannan tehostuminen ja laadun parantuminen. Ohjelmistosta nähdään kunkin potilaan TTR-arvo.

Mahdollisiin riskitilanteisiin voidaan puuttua nopeasti.

– Lääkärille tulee edelleen tapaukset, jotka ovat hoitajan säätelyalueen ulkopuolella. Ajallista säästöä ei tule lääkärille, mutta meillä on koko ajan parempi tieto, miten Marevan-potilaiden hoito onnistuu, Valjakka summaa.

Lue myös

Forsantea käytetään tässä vaiheessa Tampereella Tesoman kotihoidon ja Oma Lääkärisi Tesoma -terveysaseman noin 350 Marevan-potilaan hoidon tukena. Yksiköiden kokemusten kautta tehdään lopulta päätös mahdollisesta laajemmasta käyttöönotosta.

Ohjelmistorobotti on käytössä myös muun muassa Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymässä, Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä ja Perusturvakuntayhtymä Karviaisessa.

Vantaalla Forsante on integroitu potilastietojärjestelmä Apottiin.

Ohjelmiston kehittäjä on suomalainen ohjelmistoyritys Valuecode.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.