Ajan­kohtai­sta

Omakannan koronarokotustodistus vaatii muutoksia kymmeniin potilastietojärjestelmiin

Järjestelmien muutoksista koostuu todistushankkeen suurin menoerä.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Lääkäri ja startup-yrittäjä Juho Eineluoto kummasteli viime viikolla Lääkärilehdessä Omakantaan tehtävän koronarokotustodistuksen järjestelmän hintaa. Eineluodon Validor yritys teki järjestelmän muutamalla tuhannella eurolla.

Mistä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) arvioima hinta muodostuu?

Kustannusarvio on 3,5 miljoonaa euroa, josta todistuksen käyttöliittymän osuus on murto-osa. Suurin kuluerä muodostuu potilastietojärjestelmiin tehtävistä muutoksista, kertoo johtaja Minna Saario sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tällä hetkellä on Saarion arvion mukaan useita kymmeniä potilastietojärjestelmiä, jotka eivät välitä rokotustietoa Kanta-arkistoon oikeassa muodossa. Silloin tiedot eivät myöskään ole poimittavissa automaattisesti koottavaan rokotustodistukseen.

Muutostoimenpiteiden määrää lisää se, että samankin toimittajan ohjelmistoon voidaan joutua tekemään räätälöidyt muutokset. Tämä johtuu siitä, että kunnissa ja kuntayhtymissä voi olla omat versionsa samoista ohjelmistoista.

Se, miten paljon rokotustietojen siirtymisessä on puutteita, on Saarion mukaan ollut yllätys.

Koronavilkunkin kustannuksia kritisoitiin

Minna Saario muistuttaa, että kustannus on projektin kokonaiskustannus, ei vain ohjelmistomuutoksen kustannukset.

STM kertoo kustannusarvion koostuvan muun muassa Omakannan kehittämisestä, potilastietojärjestelmien kehittämisestä, mahdollisesta erillisjärjestelmän kustannuksista sekä eri osapuolten hankekustannuksista, mukaan lukien viestintä.

Kustannuskritiikkiä tuli Minna Saarion mukaan myös Koronavilkusta. Se toteutettiin normaalien hankintamenettelyjen kautta.

– Meidän arviomme on, että THL sai edullisen tarjouksen ja hyvän toimittajan, hän sanoo.

Lue myös

Mitä ajattelet väitteestä, että valtiolta lypsetään rahaa kriisitilanteessa?

– Tuollainen on periaatteessa mahdollista, mutta tässä en oikein näe sen tyyppistä itse.

Omakannan sähköisestä koronatodistuksesta on koottu usein kysyttyjen kysymysten vastausten lista Kanta-palvelujen sivulle.

Sivuston mukaan tavoitteena on, että jatkossa Omakanta-palvelusta saisi koronarokotuksen lisäksi todistuksen myös kaikista muista rokotuksista sekä esimerkiksi laboratorio- ja muista tutkimuksista. Nyt rahoitettavalla työllä luodaan perustaa tälle myöhemmälle kehittämistyölle.

Suunnitelman mukaan todistuksen saa Omakannasta vielä toukokuun aikana.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030